Tekniikkakeskustelut > Etuteltat ja markiisit

Omnistor kotelomarkiisin kunnostusprojekti

<< < (2/4) > >>

88k5:

--- Off-Topic: ---
--- Lainaus käyttäjältä: laika 200 i -  2.09.2021     kello on 18:46 ---markiisi juttua vierestä... mutta olisko kellään jääny nurkkiin pyörimään vanhempaa alle 2000 vm. fiamma 55/45 markiisin kulmavaihdetta. ostaisin ehjän tai pelkät rattaat.

--- Lainaus päättyy ---
Tee mieluummin ostoilmoitus tuonne Kirppikselle. https://karavaanari.org/index.php?board=34.0
Tekniikkakeskustelu t pyritään pitämään aiheessa

jamseil:

--- Lainaus käyttäjältä: jamseil - 31.08.2021     kello on 11:26 ---Uusi kangas on tulossa vaalean harmaasta 600g/m2 (paksuus sama 0,5mm kun alkuperäisessä) pvc kestopeitteestä, joten sen takia tuollaista taitosta kokeilin.
Ainakin tuo vanha "pressu" hieman rypyttää lämpösaumasta, joten voi mennä etureunan ja telan pään telttauran päärmeet ompeluhommiksi kuten alkuperäisessä kankaassa.

--- Lainaus päättyy ---

Kuvasta katsoen arvelin että kuumasaumattuun reunan päärmeeseen voisi tuurilla saada pujotettua alkuperäisen pyöreän reunanauhan.
Pressun haettuani totesin että ei mahdu.
https://www.clasohlson.com/fi/p/31-9062

Leikkasin reunat pois ja testailin jätepaloilla eri menetelmiä ylä- ja alareunojen päärmeiden tekoon.
Kuumasaumaus puhaltimella kutisti pressua sauman kohdalta, ei hyvä kun tulee vekkejä. Kunnollinen luja ja kutistumaton liitos vaatisi HF saumaimen käyttöä.
Liima vaikutti aika lupaavalta, lujuus oli parempi kun diy kuumasaumassa. Pidemmän ajan kesto hieman epäilytti.

Päädyin ompelemaan uudet päärmeet pyörönauhalle, kuten alkuperäisessä. Ompelu kokemus on sieltä yläasteen rättikässästä, hetken piti muistella miten lanka viritellään vaimon perintö Huskuun.
Karhulankaa paksumpaa (30) lankaa en saanut tulemaan ongelmitta farkkuneulan (koko 100) ja Huskun langansyötön läpi. Paksumpi verkon pauloituslanka meni kyllä 110 neulaan ja ommel näytti päällepäin hyvältä, mutta alapuolta kun katsoi niin ei jaksanut kiristää silmukoita kunnolla.

Päärmeen 1mm paksuus toi esiin Huskun alaväännön puutteen pienillä kierroksilla, no vaivaiset 6m saumaa jaksaa pyöritellä käsiajolla kun laitoin veivin. ;D

Seuraavaksi haasteeksi muodostui syöttö, uusi pvc-pressu on melko tahmeaa materiaalia ja tikin pituudeksi tuli vain 1-2mm vaikka säätö oli tapissa.
Päärmeen yli taitettu leivinpaperi auttoi tuohon kitka ongelmaan. Oikeasti tuollaista 1mm paksua tahmeaa pressua kuuluisi kai ommella teollisuuskoneella, jossa on syöttö myös paininjalassa.

Sain tuon ekan päärmeen ommeltua.Pari myttyä teki alapuolelle 3m siivussa, varmaan syötön epätasaisuudesta johtuivat kun välillä piti kiskoa ja oikoa pressua.
Jäi siis vähän neulalla paikkuuta.

jamseil:

--- Lainaus käyttäjältä: jamseil - 27.01.2022     kello on 11:15 ---Pari myttyä teki alapuolelle 3m siivussa, varmaan syötön epätasaisuudesta johtuivat kun välillä piti kiskoa ja oikoa pressua.
Jäi siis vähän neulalla paikkuuta.

--- Lainaus päättyy ---
Toinen päärme onnistui paremmin, kun käytin leivinpaperia koko matkalla.
Välillä jäi ommel vähän löysälle, kiristelin jälkeenpäin.

Taidan laittaa vielä varmuuden vuoksi Loctite 406 liiman päärmeen ompelemattomaan osaan, kun en saanut ommeltua tuota omasta mielestä riittävän paksulla langalla.
Testasin myös pvc-kalvoille tehtyä etyyliasetaattiin ja asetoniin perustuvaa liimaa, joka liittää materiaalin sulattamalla pinnat yhteen.
Loctite 406 osoittautui helpommaksi käyttää ja teki lujemman liitoksen.

mtalo:
Onko pressu toiminut hyvin markiisikankaana?

jamseil:

--- Lainaus käyttäjältä: mtalo -  4.07.2023     kello on 22:36 ---Onko pressu toiminut hyvin markiisikankaana?

--- Lainaus päättyy ---
Sain markiisin paikalleen juhannukseksi, joten vasta pari pitkää viikonloppua ollut käytössä. Vettä tuntuu ainakin pitävän. :laugh:

En kyllä pvc pressun kestosta ole kovin huolissani, kun on käytännössä samaa materiaalia kun alkuperäinen. Laitoin päärmeisiin Loctite 406 ompelen lisäksi.

Päärmeet sattui ilmeisesti riittävän suoraan, kun kelautuu ihan nätisti rullalle.

Pokkasin kotelolle 2mm rosterista seinä kiinnikkeet. Toisen päädyn suojakupu on vielä tekemättä, muotin tein talvella finnfoamista.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Vastaa

Siirry pois tekstitilasta
Mobile View