Tekniikkakeskustelut > Etuteltat ja markiisit

Omnistor kotelomarkiisin kunnostusprojekti

(1/4) > >>

jamseil:
Ostin torista moniongelmaisen Omnistor 5000 kotelomarkiisin, ettei tekemisen puute pääse yllättämään. Hinta oli suunnilleen ehjän käytetyn veivin luokkaa, mutta sekin on tässä yksilössä jo hieman hapertunut. ;)

Käsittääkseni tämä on ajalta ennen kun Thule osti Omnistorin vuonna 2005, ainakaan vuoden 2007 kuvastosta ei 5000:sta enää löydy.

Ajattelin koota tähän ketjuun korjauksia erilaisiin vikoihin ja puutteisiin. Osa soveltuu uudempiin malleihinkin. Osa korjauksista menee diy hommiksi, koska kaikkia osia ei ole enää saatavissa tai ne on hinnaltaan sitä luokkaa ettei niitä ole järkevää tähän hankkia.

Aloitetaan tukijalkojen yläpään nivelten vaihdolla. Toisesta jalasta oli joskus murtunut yläpään muovinen saranakappale ja se oli korjattu innovatiivisesti puupalikalla, liimalla ja ruuveilla. Korjaus ei ollut kestänyt.

Tähän löytyi ihan järkevään hintaan uudet alumiinivalukappale et niitteineen.
https://procaravan.fi/products/tukijalan-ylakiinnikepari-1000-6002-1500601278

Vaihto on aika suoraviivainen homma. Niveltapin niittauksen saa auki poralla.Nivel lähtee jalasta kun poraa kaksi popniittiä auki.Uusiin saranakappaleisiin porasin niitinreiät kun se oli paikallaan jalassa.

Niittasin jalan paikalleen puristimella ja niittausholkilla. Onnistunee hyvin myös 8-10 teräskuulalla ja puristimella.Lyömällä tarvitsee ison kartiotuurnan ja kaverin pitämään jotain painavaa lekaa alasimena.

jamseil:
Joustovarren etukiinnikkeiden saranatapin reiät oli kulunut soikeiksi ja laippojen kiinnitysruuvit oli löystynyt.

Etukiinnikeitä näkyy löytyvän varaosana.
https://procaravan.fi/products/joustovarren-etukiinnikepari-5000-1500601248

Tein kuitenkin vanhojen kiinnikkeiden reikiin holkit, kun sattui löytymään sopivat pronssiaihiot. Kiristin kaikki laippojen ruuvit lukitteen kanssa.


jamseil:
Vasemman eli veivinpuoleisen pään suojakupu puuttuu ja päätylevy oli saanut osumaa ja siitä puuttui suurinosa. Kumpaakaan puuttuvaa osaa ei tunnu löytyvän mistään päin maailmaa uutena eikä käytettynä. Suojakuvusta on joku Britti tehnyt 3D tulostemallin, mutta sekin on eri päähän. ;D

Päätylevyn sovelsin uudemmasta 5002 mallista.
https://kauppa.jyvascaravan.fi/tuote/paatylevy-vasenlukitsin-5002-55440100/

5002 runko on eri muotoinen, joten eihän tuo suoraan käy. Telaan vastaava osa meni myöskin liian syvälle. Leikkasin väliin 14mm paksun adapterilevyn muovista. Leikkasin muutamaa päädyn ripaa matalemmaksi ja porasin uudet vaihteen reiät.

Suojakupu tulee varmaan jossain vaiheessa lasikuidusta tai abs muovista...

jamseil:
Kangas oli sen verran huonossa kunnossa ja hauras että siitä ei ole enää kun ehkä halkopinon päälle.

Korjaukseen oli käytetty monia menetelmiä, ilmastointiteippiä, markiisin paikkalappuja ja etureuna oli liimattu etupeltiin päistään tuubillisella sikamassaa. :laugh:

Kankaan materiaali on pvc, kuten kestopeitteissä. Kokeilin huvikseni vanhaan kankaaseen  pressujen kuumailmalla korjausmenetelmää. Vaikka materiaali on jo vanhaa ja todella haurasta, niin sain paikat ja taitoksen tarttumaan toisiinsa kuumailmapuhaltimel la ja "kaulimella".

Uusi kangas on tulossa vaalean harmaasta 600g/m2 (paksuus sama 0,5mm kun alkuperäisessä) pvc kestopeitteestä, joten sen takia tuollaista taitosta kokeilin.
Ainakin tuo vanha "pressu" hieman rypyttää lämpösaumasta, joten voi mennä etureunan ja telan pään telttauran päärmeet ompeluhommiksi kuten alkuperäisessä kankaassa.

laika 200 i:
markiisi juttua vierestä... mutta olisko kellään jääny nurkkiin pyörimään vanhempaa alle 2000 vm. fiamma 55/45 markiisin kulmavaihdetta. ostaisin ehjän tai pelkät rattaat.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Vastaa

Siirry pois tekstitilasta
Mobile View