rekisteriseloste

Kirjoittaja Aihe: Vanhalle vaunulle käyttöä  (Luettu 864 kertaa)

*****
  • Kalustoon kuuluva
  • Aiheen aloittaja
  • Viimeksi paikalla:eilen kello 22:08
  • Autossa on pyörät
Vanhalle vaunulle käyttöä
« : 22.12.2021 kello on 10:40 »
https://www.hs.fi/kaupunki/espoo/art-2000008451181.html?




Lainaus
ESPOON Pitkäniityssä omakotitalon pihalla lumisateessa nököttää vanha, saksalainen 1970-luvun asuntovaunu. Se ei näytä talviasuttavalta. Kurkistus sisälle osoittaa muuta: Lotta, Julia, Möttönen ja Gertrud ovat käyneet taloksi.

”Ne kotiutuivat heti, kun lokakuussa tänne muuttivat”, sanoo Nina Turku.

Siltä tosiaan vaikuttaa. Möttönen kylpee mullassa asuntovaunun lattialla, Gertrud kuoputtaa olkia, Lotta ja Julia tepastelevat edestakaisin ja kaakattavat. Espoolaiskanojen elämä näyttää auvoiselta, ja tyytyväinen on myös perhe Turku.

”Olemme näihin tosi kiintyneitä. On hauskaa puuhaa seurata kanojen touhuja”, Nina Turku sanoo.

ALUN perin kanat otettiin kesäkanoiksi toukokuussa 2020 ja palautettiin kasvattajalle samana syksynä. Kokemus oli niin mukava, että se haluttiin toistaa. Ajatuksena oli, että koska koronan vuoksi ei tänäkään vuonna matkusteta minnekään, on kotona ainakin jotain erityistä tekemistä.

Syyskuuhun saakka kananelikko asui perheen tyttöjen Emman ja Thelman vanhassa leikkimökissä. Kun kesä läheni loppuaan ja kanat olisi pitänyt palauttaa, perhe ei raaskinutkaan.

”Ne olivat tulleet rakkaiksi lemmikeiksi, ei olisi tuntunut kivalta viedä niitä pois”, Nina Turku sanoo.

Leikkimökki ei kelvannut talvikanalaksi, joten Nina ja hänen puolisonsa Tommi Turku pitivät ajatushautomon. Laitetaanko ne autotalliin, vai pitäisikö talon varastohuoneeseen rakentaa kanala? Hankitaan asuntovaunu, keksi Tommi lopulta.

”Porista löytyi sopiva. Vanhempani hakivat sen ja remontoin sitä isäni kanssa kaksi viikkoa.” 







Lainaus
REMONTISSA vaunuun laitettiin lisäeristystä ja kalusteet poistettiin. Sähköt oli entuudestaan, lämmitystä varten vaunuun tuotiin kaksi patteria. Orret rakennettiin myös, jotta kanat pääsisivät nukkumaan lajityypillisesti.

Kanat valitsivat kuitenkin toisin.

”Ne menevät mieluummin kaappiin. Onneksi jätimme kaapistot paikoilleen ja poistimme vain ovet”, Nina Turku nauraa.

Lopuksi lattialle levitettiin multaa, hiekkaa ja olkia. Emma ja Thelma toivat vaunuun myös kynttelikön ja joulutontun, kuusen kanat saavat vielä ennen aattoa.

Entäpä jouluherkut?

”Totta kai pitää jotain ekstraa antaa, mustikoita, juustoa tai kastematoja”, Nina Turku lupaa.

KANA ei ole tyypillisin kaupunkilaisen lemmikki. Perheen mukaan siivekkäiden pito on kuitenkin melko vaivatonta ja sopii periaatteessa kaikille, joilla on vähän ylimääräistä aikaa ja oma piha.

”Hoito on tosi helppoa. Päivittäin kun ruokkii, vaihtaa vedet ja siivoaa, niin se riittää”, Tommi sanoo.

”Toki ei saa pelätä likaa, sillä ne kakkivat minne sattuu”, Nina lisää.

Kevään tullen kanat voi päästää pihalle. Niillä on katettu aitaus, ja välillä ne jaloittelevat vapaasti. Ulkoilua pitää kuitenkin valvoa herkeämättä, jottei kesän 2020 tragedia toistu.

"Silloin kanahaukka haki pihasta Ellun, se oli kauheaa”, Nina huokaa.

TURKUJEN naapurustossa kanat ovat melkoinen vetonaula. Niitä on käyty ihmettelemässä sankoin joukoin.

”Ne ovat tosi seurallisia ja uteliaita, ja jokaisella on oma luonteensa. Julia on ujompi, mutta Lotta tulee aina vastaan ja hyppää usein polvelle”, Tommi sanoo.

Möttönen on porukan pomo: se kovistelee välillä muita ja syö aina ensimmäisenä. Usein se haluaisi ahmia muidenkin herkut.

”Silloin torumme sitä kunnolla”, Nina kertoo.

TÄRKEÄ syy kotikanojen hankinnalle oli Ninan mukaan eettisyys.

"Minä en halua tukea eläinteollisuutta emmekä minä ja lapset syö lihaa tai kalaa. Omien kanojen munia voi kuitenkin syödä hyvällä omallatunnolla, kun tietää, että kanat voivat hyvin.”

Kesäkaudella kanat munivat keskimäärin kolme munaa päivässä. Talvikauden muninta on tauolla. Silloin perhe ostaa munat kaupasta, aina luomuna.

”Ei olla syöty kuin luomumunia moneen vuoteen”, Tommi vahvistaa.

MIKÄ parasta, kanat toimivat myös arjen mindfulnessina ja stressin poistajina.

”Kun on kiireinen etätyöpäivä, voi mennä hetkeksi lounastauolla seurustelemaan kanojen kanssa. Siinä saa muuta miettivää ja murheet unohtuvat”, Nina sanoo.

Myös Emma ja Thelma tykkäävät rapsutella kanoja ja ottavat niitä välillä syliin. Kesällä he kokeilivat kana-agilityä eli rakensivat piha-aitaukseen esteradan.

”Kyllä ne vähän hyppivät, mutta ei se mikään suuri menestys ollut”, Tommi sanoo.

Harjoituksia ei ole tarkoitus jatkaa, vaikka kanat ovatkin tällä kertaa tulleet jäädäkseen.

Entä voisiko kanojen kanssa lähteä karavaanarireissull e ensi kesänä?

”Vaunu on periaatteessa vetokuntoinen, ja vitsillä sanoimme vaimon vanhemmille, että tulemme sitten mökille karavaanareina”, Tom