Tekniikkakeskustelut > Projektit

4x4 Retkeilyauton sähköistys

(1/2) > >>

petteri:
Morjesta pöytään. Heti anteeksipyyntö jos tämä kysymys ei ole oikeassa aiheryhmässä. Pistetään se sen piikkiin, että tämä on ensimmäinen keskustelun avaus minulta :)

Eli, ostin kaverin kanssa vanhan sprintterin nelivedon, josta olisi tarkoitus tehdä retkeilyauto. Kysymys kuuluukin, voisiko joku vääntää rautalangasta ja selkokielisesti kertoa kytkennät ja tarvittavat kilkkeet kopin sähköistykseen. Löysin kyllä vanhoja keskusteluja, mutta ne eivät aivan vastanneet omia tarpeita ja osa oli sen verran vanhoja, että uutta tekniikkaa on varmasti markkinoilla.

Lyhkäisyydessään tarpeet ja toiveet. Tekniikka pyritään pitämään mahdollisimman yksinkertaisena ja mitään luksusta ei tarvita.
Katolle tulisi max. 2kpl kennoja (teho ei vielä tiedossa) jotka lataisivat yhtä tai kahta hupiakkua. Hupiakkua/akkuja ladattaisiin myös maasähköstä ja samalla voitaisiin ylläpitää myös ajoakkua sen jälkeen kun hupiakku on täynnä, jos tämä on toteutettavissa. Lisäksi toiveena olisi, että myös hupiakku latautuisi autonlaturista ajon aikana.
Päätepisteitä tulisi invertteri, pari usb ja 12v pistoketta ja katoon valot kytkimellä.
Tiedän, että aurinkokennojen ja hupiakun väliin tarvitaan lataussäädin (siihenkin saa ehdottaa hyvää ja halpaa:)), mutta muusta en sitten juurikaan tiedä.
Eli millä mahdollisimman yksinkertaisilla komponenteillä tämän pystyy toteuttaamaan, vai menenkö vain kaupasta ostamaan repullisen jotain akkuvahteja, releitä, diodeja ja sulakkeita? Kovasti puhutaan ainakin ctekeistä, mutta niitäkin on miljoonaa erilaista, enkä tiedä oikeita termejä ominaisuuksista jotka palvelisivat minua. Eli tämän toteutukseen kilkkeet ja norttiaskin kanteen piirretty kytkentäkaavio olis jees.

Kiitos lukemasta jos mielenkiinto riitti tähän asti ja jos tämmöisestä on viimeaikaisia keskusteluja minut saa ohjata myös sinne.

Masa matkailija:
Hienoa että muitakin 4x4 Sprintereitä, onnittelut.
Minulla vastaava, täällä löytyy parista eri ketjusta. Alkuperäinen lanssi.
Laitoin n 400 Ah akuston, lataus autosta ajon aikana. Ei ole tarvinnut maasähköä.
Etenkin jos aiot paneelin laittaa.
Mikäli autossa ei ole alkuperäistä kahden akun relettä, laita esimerkiksi Bilteman älykäs erotinrele. Intikka suoraan apuakkuun, pääkytkimen jälkeen paneeli, jossa tarvittavat valot latauspisteet, jääkaappi, yms. Varmaan liesi tai keitin intikan perässä.
Minulla oli lanssin sähköjärjestelmä valmiina mutta on monimutkainen.
Tee mahdollisimman yksinkertainen.
Toki jos auto on paikallaan pitkiä aikoja, viikon,  silloin paneeli tai talvella maasähköä.
Mikä lämmitys tulossa, meillä ilmaWebasto, mutta suosittelen planaria, on vähävirtainen, edellisessä oli, ja siirrän vaunuun sen.
Tarkempaa tietoa yv:llä.


Lähetetty minun AC2003 laitteesta Tapatalkilla

nepela:
Terve vaan...
 Tuolta venepuolelta löytyy aiheeseen liityviä artikkeleita aika paljon. Ehkäpä niistä löytyisi vastauksia kysymyksiisi kun samojen asioiden tiimoilla sielläkin liikutaan. Tosin veneitä ei paljon talvisin käytetä :D
Onnea vaan rakenteluun.
t:antti

88k5:
Eikun asiaa kehään - siirsin projektiosioon, jos/kun tulee juttuun kaikki sähkö, lämppärit, eristys, alusta jne.. ei jää hitusähkökeskustelu ksi ehkä.

Usein nämä VanHeaven -projektit (tiedä tästä mitä se on  :D) ovat painotuksiltaa vähän karavaanauksesta poikkeavia. SF Caravan Ry meinaa, että karavaanarielämä=leirintäalue-elämää (ei varsinkaan mitää puska-taleban hommaa  :laugh:) - aika monen mielestä muutakin.. täällähän SFC:n sana ei paina  ;D

Ei muutakuin jatkakaa  Thumb

Lerssinen:
Aurinkokennoille tosiaan oma säädin, niitä myydään yleensä paketteina. Mitä enempi siihen säätimeen panostaa sitä "fiksumpi" se on joskin kaikki noin yleisesti osaa hommansa eli ladata akkua ilman sen pilallekeittoa.

Akkuja ei ole koskaan liikaa, niitä voi tosin olla liian vähän. Edellämainittu bilteman latausrele on toimivaksi osoitettu monessa paikassa. Akkujen sijoitusta kannattaa miettiä ja vähin mitä voi tehdä on vetää niiden tuuletusputket ulos asti. Invertteri mahdollisimman lyhyillä johdoilla ihan hyötysuhteen vuoksi.

Ylläpitolataukseen maasähköstä käy pienikin laturi jos lataus tehdään kotosalla ennen reissuunlähtöä, sitten jos tulee pilvinen viikko ja akkuja pitää ladata puskissa esim agregaatilla laturin soisi olevan tehokas, tämä on lähinnä sellainen kysymys että paljonko raaskii sijoittaa. Pätee sama eli liian isoa (äly)laturia ei ole mutta liian pieniä on.

Jos teet autoon kiinteitä 230 voltin asennuksia on auto periaatteessa pelkkä jatkoroikka, suositeltavaa olisi silti että sen tekisi edes joku sähkömiehen tittelin omaava ja ne vähäiset metrit mitä jäykkäsähköä menee niin kannattaa kaapeloida ajoneuvoon sopivalla kaapelilla. Hyväksymiskysymyksi in en ota kantaa.....

Onko autoa tarkoitus myös lämmittää, jos niin millä ? Ruuanlaitto ?

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Vastaa

Siirry pois tekstitilasta
Mobile View