Forum > Matkailuvaunut

Apuja ensimmäisen vaunun hankintaan

(1/15) > >>

huomio:
Tervehdys kaikille! Päätin rekisteröidä itseni tänne ja tulla pyörittelemään ja pohdiskelemaan asioita kokeneemmilta apuja pyydellen aikani keskustelua ulkopuolisena stalkanneena. :) Eli vaunua ollaan perheellä tuumailtu hankittavaksi jo jonkin aikaa ja nyt hiljalleen ajateltu siirtyä tuumasta toimeen. Paniikkia ei sinänsä ole, mutta asioita pyöriteltyä vaunukuume on tietysti aivan järetön!

Noh, jonkinlaisia kriteerejä tälle hankinnalle olisi kasassa, koska vaunua ollaan ensisijaisesti käyttämässä eräreissuilla kesäisin kun telttamajoitus on alkanut tuntua epäkäytännölliseltä (iän tuomat selkäsäryt ja pienet lapset, mitä näitä nyt oli...) Eli tuhottomasti emme ajatelleet lyödä majoitteeseen taaloja kiinni, koska käyttöä olisi kesäisin puskaparkissa keskellä ei-mitään ja kovin hienoa vehjettä ei sinne viitsisi huonoja teitä vetää. Veturina perhefarkku tai vanha nelivetopaku, isännällä b-kortti kuten itsellänikin. Majoittumaan pitäisi mahtua kaksi aikuista ja kaksi vielä suht pientä lasta sekä koira (koira nukkunee tarvittaessa ulkonakin :D ). Vaunu olisi ensisijaisesti nukkumista varten, toki huonolla säällä myös suojapaikka (ruuanlaitto, oleskelu jne.). Tilaa ei siis tarvitse olla tuhottomasti ja vaunu jäätävän iso, petijumpat ei haittaa koska ensisijaisesti mettässä ollaan ulkoilmassa iso osa ajasta ja ruokailutkin hoidetaan useimmiten ulkosalla. Lapsille tarvittaisiin nukkumista varten kuitenkin oma suht rauhaisa kammari, aikuiset mielellään nukuttaisiin eri päässä vaunua. Vessaa käyttäisi me aikuiset ja lähinnä varmaan isoon hätään/yöllä, lapset pottailee ja toinen on vielä vaipoissakin. Isoja pesuja varten omistamme telttasaunan, mutta mielellään käsiä ynnä muuta pientä voisi sisälläkin pestä. Juomavesi kulkee kanisterissa mukana. Toimiva jääkaappi toivottava. Aurinkopaneeli ja etuteltta plussaa, mutta net voidaan itsekin hankkia. Mies ei ole mikään käsi korjaushommissa ja itselle voidaan korjata ja laittaa kyllä, mutta ihan alusta asti ei viitsisi alkaa vaunua koota uudelleen eikä heti ensimmäiseksi (jos vaikka ehtisi ensin edes kotipihalla harjoitella lasten kanssa tuota nukkumista...) Pintojen ei tarvitse olla priimaa, kunhan kaikki tarpeellinen toimii. Lapin vähälumisessa kesässä lämmitys on tarpeen, lapset ei enää lattialla konttailuiässä kuitenkaan.

Itse vaunuihin ja pohjaratkaisuihin tutustuneena eniten silmäämme on miellyttänyt Soliferin 550 mallit ysärin alusta/kasarin lopusta ja hintakin noissa sellainen, että istuisi budjettiin. Kuitenkin nuo kosteusasiat tietysti mietityttää kun suomeksi sanottuna ihan paskaan ei tekisi mieli kättänsä iskeä. Myynti-ilmoituksia jonkin aikaa seuranneena kyseiset mallit tuntuvat melko rivakkaankin vaihtavan omistajaa (liekö koronan syytä?) ja toiset taas roikkuvan myynnissä pitkäänkin. Kun meillä tätä etäisyyttä kaikkialle täältä susirajalta on ja pienet lapset, niin vielä yhtäkään ei olla lähdetty katsomaan (huvikseen ollaan ajateltu jonnekin lähteä renkaita potkiskelemaan mutta korona ja tietysti nuo lapset vähän rajoittaa harrastuksia). Tarvittaessa toki haetaan vaikka kaukaakin jos hyvä on tarjolla ja näkemättä ei osteta mitään, ellei joku erittäin pätevä anna siunaustaan kaupoille. Kyseisiin malleihin liittyen teoriaa on opiskeltu runsain mitoin ja ongelmakohdat on jokseenkin tiedossa, mutta käytännön kokemus tietysti puuttuu vielä täysin :D mahdollisesti nyt syksylläkin voitaisiin kauppoja hieroa, mutta voi se mennä ensi kesäänkin tai kauemmas (talvella ei varmaankaan olla hankintoja tekemässä, koska pitäisi vaunun säilytystä varten rakentaa kunnon katos ja ilmeisesti muutenkaan vaunun osto talvella ei liene se fiksuin veto näin ensikertalaisena).

Ollaanko ihan hakoteillä? Onko ihan urpo idea ja päivitetäänkö vaunun sijaan teltta vai onko mahdollista löytää solikka jota ei tarvitsisi kosteuskorjata lattiasta kattoon? Jos jossain on joku paikka päässyt kastumaan matkan varrella ei se tietenkään ole ylitsepääsemätön ongelma, kunhan ei ole läpilaho tai yltäpäältä homeessa. Olisiko muita varteenotettavia vaunuja samantyylisellä pohjaratkaisulla ja samassa hintahaarukassa (n. 5000 ollaan ajateltu alustavasti katoksi, toki ei mikään absoluuttinen raja, mutta kovin lähelle ja yli kymppitonnia ei olla ajateltu mielekkääksi tällaiseen käyttöön tarkoitettuun vaunuun sijoittaa). Jos himoja reissailuun tulisikin enemmän, voidaan sitten toki päivittää vaunua, mutta tällaisina kairan lapsina veri vetää eniten tuonne mettään.

Kommentteja, ideoita, ajatuksia? Vinkkejä, potentiaalisia kohteita? Ja kiitos ja anteeksi, jos jaksoit tämän romaanin lukea läpi!

armas ujomieli:
Kerran vaan eletään, parempi kun tässä harrastuksessa ei mieti ollenkaan kuluja vaan näitä elämyksiä :o Joku viisas joskus mulle sanonut että auton/vaunun pystyy tienaamaan nukkumalla, verrattuna mitä hotelleihin ym. menisi. Mutta tämähän ei päde luontomatkailija telttailijoihin ;) Onnea etsintään, solikka on pohjolan oloihin. 3. on se oikea vaunu, jonkun mukaan 20. vasta :D

huopakatto:
Enempää tietämättä, veikkaisin että nämä vanhat 209 leveät yms ei oikein toimi, että omissa päissä makuuhuoneet jos ruokailu/pöytä meinataan pitää käytössä. Minäkin ostin vaunun auton sijasta että penskat nukkuu yläsängyssä, ihte alhaalla ja etupää on pöytää kokoajan, mutta eihän ne suostu ylhäällä nukkumaan. Niinpä näin ohimennen katsellut saisko ideoita lähteä muokkaamaan sisustaa, mutta ei minun mittanauhalla saa mitään järkevää aikaseks.

Sitten siitä kunnosta, ehkä jotain ruuveja irti ottamalla näkisi onko siellä pelkkää pölyä jäljellä, muuten mitään rikkomatta aika hankalaa, ikkunoitten tiivisteet raotella yms.
Tämä varmaan vastaa siihen jos joku miettii miksi en vain osta semmosta vaunua missä kaikki valmiina.

Ja peseytymiseen vielä näissä vanhoissa solikoissa varmaan kantavuutta ole yhtään ylimääräistä, niin tuommosella retkisuihkulla missä onneton paine, ei 10litraa kauaa valu, jos lapsille pyllynpesuja vesijohtovedellä haluaa tehä.

Matkalainen:
Itse hankin n. 7 vuotta sitten 550 solkun ja hyvänä on heilunut auton perässä. Vm on 1988 ja ei tietenkää ole uudenveroinen. Kosteutta on ottanut joskus ravinpuolen etunurkkaan mutta on kuivahtanut kun pidän aina joutoajat katoksessa. Kasetti wc llä varustettu. Olen ollut tyytytyväinen ostokseen kun kaikki pelaa .Toimiva vaunu tilaratkaisulta.

huomio:

--- Lainaus käyttäjältä: armas ujomieli - 22.08.2020     kello on 23:51 ---Kerran vaan eletään, parempi kun tässä harrastuksessa ei mieti ollenkaan kuluja vaan näitä elämyksiä :o Joku viisas joskus mulle sanonut että auton/vaunun pystyy tienaamaan nukkumalla, verrattuna mitä hotelleihin ym. menisi. Mutta tämähän ei päde luontomatkailija telttailijoihin ;) Onnea etsintään, solikka on pohjolan oloihin. 3. on se oikea vaunu, jonkun mukaan 20. vasta :D

--- Lainaus päättyy ---

Niin, uusi teltta tulisi vielä aika palijon halvemmaksi kuin vaunu :D mutta tässä ollaan nyt ajateltu sijoittaa siihen mukavuuteen, nyt ollaan tehty päiväreissuja vaan kun yötön yö on pienten lasten kanssa vähän armoton ja kenelläkään ei ole enää kivaa jos pennut saa nukkumaan ehkä puolilta öin ja heräävät neljältä kukkumaan :D vanhempaa ja halvempaa ollaan tosiaan mietitty siksikin, että kovin retee peli olisi tuolla mettässä vähän helmiä sioille ja sitten jos sattuu huonommilla teillä jotain hajoamaan, ei ehkä harmita niin paljon.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Vastaa

Siirry pois tekstitilasta
Mobile View