rekisteriseloste

Kirjoittaja Aihe: Vanha musta Matti-laturi vilkuttaa tiuhaan punavihreätä  (Luettu 857 kertaa)

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:33
Joo, tämmöinen tapaus siis 1991 Solifer 550DL:ssä. Musta automaattilaturi, joka vilkuttaa vuoronperään punaista ja vihreätä useita kertoja sekunnissa. Akku on muutaman kuukauden vanha. LAturissa on man/auto keinukytkin. Sen asento ei vaikuta käyttätytymiseen. 12V järjestelmän valaistus ei värise vilkkumisen tahdissa. Radio ei särise vaan toimiii moitteetta. 12V valot näyttävät himmeiltä, en päässyt jännitettä mittaamaan. Ilmeisesti akan varaustila on hiipumassa eli ei lataa. Näin MJO/Lumiukko kytkentäkaavion tässä alempana olevassa jutussa. Ymmärrän jonkin verran elektroniikka ja kolvi pysyy kädessä mutta en oikein päässyt selville miten tuo oikein toimii. Tässä tietysti voi olla abicot hapettuneet, joten siitä varmaan aloitan jahka pääsen taas vaunulle 150 km päähän. Voiko joku selittää tota kykentää sen verran, että pääsen kärryille mitä mitataan vai mistä vai vaihdanko sovinnolla esim ensin kaikki puolijohteet ja sitten loput. En viitsisi ostaa uutta sinistä Mattia kun tuppaavat aikalailla särisemään lämmetessään ja jatkuvassa käytössä jännitekin on turhan korkeallla. Katkaisujännitettähän voi trimmeristä säätää mutta muistelen, että hystereesi noissa uusissa on kapeampi - ja se hiton särinä. Musta on äänetön.

Muisti pätkii vähän tämän asian osalta, saattaa olla, että vaihdoin tähän uuden akun koska laturi käyttäytyi omituisesti keväällä ja akkumyyjä totesi akun olevan tiensä päässä. Saattoi ollakin ja ongelma katosi, koska laturi toimi moitteetta koko kesän. Kontaktihäiriö siis jossain kengissä, sulakkeissa tms voi olla myös mahdollinen. Help!

*****
 • LämmitinGuru
 • Kalustoon kuuluva
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 08:17
Vs: Vanha musta Matti-laturi vilkuttaa tiuhaan punavihreätä
« Vastaus #1 : 11.09.2019 kello on 08:06 »
Tarkista vaatekaapissa olevat keraamiset sulakkeet, niissä on kontaktihäiriö jonka johdosta latausjännite nousee liian nopeasti ja laturi rupeaa vilkuttamaan. Laturissa kannattaa tarkistaa abikoliittimien juotokset, usein juotosmurtumia.

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:33
Vs: Vanha musta Matti-laturi vilkuttaa tiuhaan punavihreätä
« Vastaus #2 : 11.09.2019 kello on 19:13 »
Kiitos, senpä teenkin, ei ole kytkis muuta kuin vaunussa mutta muistelen, että kaksi alinta olivat jossain roolissa. Meen kolmen viikon päästä vaunuille, joten raportoin sitten. Tuota Matin kytkentää tuossa pähkäilen... auta nyt vähän. Niissä malleissa joissa on pakkolatausnappi niin siitä painamalla saadaan epäilemättä T3 auki ja sähkö kulkemaan. T2 avaa normaalilatauksessa ilmeisesti T4:ää, meneekö oikein? Onko kyseessä puoliaaltotasasuunnattua virtaa vai onko muuntajassa tasasuuntain itsessään. Jos vähän sais vinkkiä niineiköhän se tästä aukea kun yksinkertaiseksi tätä sanottiin

*****
 • LämmitinGuru
 • Kalustoon kuuluva
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 08:17
Vs: Vanha musta Matti-laturi vilkuttaa tiuhaan punavihreätä
« Vastaus #3 : 12.09.2019 kello on 08:20 »
Kuva Solifer finlandia -95, oletan, että on hyvin lähellä sinun vaunun kytkentää, jos vaunussa on 8 sulaketta.*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:33
Vs: Vanha musta Matti-laturi vilkuttaa tiuhaan punavihreätä
« Vastaus #4 : 12.09.2019 kello on 19:10 »
Kiitos, tutulta näyttää näin se meni. Laturi tuuppaa toisiksi alimmasta sisään ja alimmasta akkuun. Katon noi sitten aikanaan ja informoin ja jatkan tämän hiton Matin kytkiksen kanssa...

*****
 • Karavaanari
 • Aiheen aloittaja
 • Viimeksi paikalla:tänään kello 11:33
No niin, vaunulleni en vielä päässyt mutta tätä Matin kytkiksen tutkimista auttoi huomattavasti kun sain kaveriltani likmain ehjän mustan Matin 80-luvun matkaajasta. Siinä on punainen tarra: "Muuntolaite Oy ja Akku Matti 10A. On valkoinen nappi Man ja Auto, ei pakkolatausta. Löytyiskö MJO:lta tähän kytkistä.

Havaitsin, että T2 käyttääkin molempia tyristoreja (kuten myös noissa uudemmissa se pakkolatausnappi eikä niinkuin tuossa aikaisemmassa viestissäni luulin) ja koska latausvirta otetaankin väliottona muuntajalta kyseessä onkin täysaaltotasasuuntaus koska virta menee sitten vuoronprerään jompaan kumpaan päähän toisiota. Punainen led palaa, koska T2:n kollektorilta menee sähkö ledistä läpi. Tähän asti mielestäni siis näin. Sitten kun tietty jännitetaso on saavutettu T1:n kantavirta (jostain syysta) alkaa virrata vihrän ledin läpi, T1 aukeaa ja sen kollektorivirta menee T2:n kannalle, jolloin T2 sulkeutuu ja lataus loppuu, meneekö näin?

Varsinainen kysymys: Tämä lainalaturi siis lähes toimii eli nostaa akkujännitteen irtoakussa noin 13.9V:iin, jolloin vihreä ledi syttyy, eikä jännite enää nouse. Punainen led jää kuitenkin vilkuttamaan. Miksi? Ei auta vaikka säädään katkaisujännitteen volttia alemmas, sama toistuu eli ihan kuin ei olisi mitään hystereesiä. Otin vitsin vuoksi vuoron perään T3:n ja T4:n irti. Punanen palaa ja vihreä ei syty mutta jaksaa puoliaallollakin nostaa jonnekin 13.4 V:iin. Tekisin tästä varalaturin jos joku neuvoisi miten tästä jatketaan. Ajattelin, että T2 vuotaa ja vaihdoin sen, ei muutosta. Ostin myos Tyrkyt 6509:t mutta en vaihtanut kun eivät mielestäni ole rikki. Korjasin Abicoiden juuresta mahdolliset juotosmurtumat, joten sen voi sulkea pois.

 

Sivustoa katsottu kertaa

Ubuntu, täysiverinen käyttöjärjestelmä.

karavaanari.org powered by Debian Linux


anything