Sivuja:
Toiminto
  • #1 kirjoittanut Laskiämpärillä 24 Jul 2019
  • Autossa ei ole ilmastointia, vielä, niin raahasin sitten kotona ylijääneen siirrettävän ilmastointilaitteen autoon.
    Tarkoitus on kuumempina päivinä saada kulkine alle +27 asteeseen tarvittaessa. Liikun siis yleensä vain kun ulkolämpötila on alle +24  8)

    Kotona sitä verkkovirralla kokeilin tänään, ulkona +27, autossa +36. Vehje kävi n. 45min. ja sisällä oli enää +26 mikä riittäisi meikäläiselle. Normaalisti en näin lämpimällä edes poistu kotoa muuten kuin hätätapauksessa.  ^-^

    Autossa on tämä invertteri:




    Kuvasta näkee myös liitäntäkaapelit, jotka on mielestäni hieman ohuenpuoleiset.

    Kokeilin tuota ilmastointi vehjettä myös tuolla invertterillä ja se lähti hyvin käyntiin, tuulettimen ääni hieman karkea, muuten toimii hyvin. Kokeillessa auto ei ollut käynnissä eikä verkkovirrassa. 5min. kävi ennen kuin sammutin, invertterin johdot ei lämmenneet kuin juuri havaittavissa verran.

    Mitä tapahtuu jos auto käy ja laitan tuon vehkeen päälle invertterin kautta? Tuleeko sulakkeet silmille?

    Auto -02 Dethleffs 2.8JTD, 100Ah hupiakku johon invertteri liitetty, laturi lienee alkuperäinen, akulle tuleva latausjohto reilu kolmanneksen invertteriin kulkevien paksuudesta.

    Käytettävä ilmastointilaite vie mittarin mukaan 780-860w eli tietämättä invertterin hyötysuhdetta mennään varmaan likempänä 90A (en nyt jaksa muistaa tai etsiä sitä oikeaa laskukaavaa). Eli veikkaisin, että tyhjentää akkua auton käydessäkin ja se sopii hyvin näin väliaikaisesti, talvella ehtii rakentamaan paremmat vehkeet.

    Mutta suurin huoli on, kestääkö kaapelit sulamatta jos auto käy (rasittaisi vähemmän hupiakkua) ja mahtaako jokin sulake tulla silmille silloin?
  • #2 kirjoittanut elwari 24 Jul 2019
  • Voisi kuvasta arvella, että invertterin kaapelit ovat luokkaa 16 neliötä, ja se latausjohto ehkä sitten kuusi. Kyllä siinä voi käry käydä, kun akut alkavat tyhjetä, enemmän ja enemmän tuosta 90 ampeerista alkaa kulkea sitä ohutta latausjohtoa. Omaa invertteriäni juuri hiljan koekäytin 10 neliön johdoilla n. 80A kuormalla, niin alkoivat olla jo kättä polttavia.

    Edit: Helppo kaava 12 voltin järjestelmään invertterin kulutukselle on 1000W ja sata ampeeria, se huomioi hiukan hyötysuhdettakin.
  • #3 kirjoittanut Laskiämpärillä 24 Jul 2019
  • Sulla kuitenkaan mikään sulake lennelly seinille? Enköhän saa mitattua kaapeleiden lämmön akun läheltä kunhan uskallan kokeilla. En kuitenkaan tieten tahtoen halua särkeä tai polttaa mitään, siksi kysyn ennen kuin kokeilen.

    Sekä invertteri että kaapelit vaihtuu ensi talvena tai viimeistään seuraavana parempiin ja varmaan laturi myös. Tarkoituksena tulevaisuudessa ajaa invertterin kautta ilmastointia takatallissa myös ajon aikana mutta se vaatii vielä kovasti suunnittelua ja aikaa. Ja rahaa...
  • #4 kirjoittanut elwari 24 Jul 2019
  • Kannattaa sen hupiakun latausjohdon sulake vielä etsiä ja tarkastaa, sille kyllä voi olla se 90 ampeeria liikaa. Auton käydessä johtojen jännitehäviöistä riippuen periaatteessa koko virta, ainakin suurin osa tulee auton laturilta ja tässä sitten sitä ohutta hupiakun latausjohtoa pitkin. Ja jos siinä ei ole sulaketta, niin sitten on kyllä jo vaarana, että sen latausjohdon eriste sulaa ja aiheuttaa oikosulun.
  • #5 kirjoittanut Laskiämpärillä 24 Jul 2019
  • Tämä auttoi jo huomattavasti, kiitos.

    Ei jostain syystä tullut edes mieleen tuota tarkistaa. Olishan tuo pitänyt älytä kysymättäkin..  :-[
    Ettin hupiakun latauksen sulakkeen huomenna.
  • #6 kirjoittanut elwari 24 Jul 2019
  • Tuleekohan se hupiakun lataus jostakin auton sähkökeskuksen kautta? Sitä tuskin ainakaan on sitten mitoitettu noin isolle virralle.

    Siihen uuteen järjestelmään voisi sitten ajatella jotenkin siihen tapaan, että auton laturin naparuuvista lähdetään 16..25 neliön kaapelilla, heti siihen iso sulake, sitten riittävän järeä automaattinen latausrele, siitä sitten hupiakun plussaan, myös siihen päähän sulake ja sitten invertteri kiinni lyhyillä 25 neliön johdoilla hupiakkuun. Ja sitten myös hupiakulle 25 neliön maadoitusjohto hyvään kohtaan rungossa. Ja plussajohdot laitetaan kurkkuletkun sisään suojaan. Liitokset sulakepesiin kunnollisilla rengaskaapelikengil
  • #7 kirjoittanut tsahkali 24 Jul 2019
  • Eikös se hupiakku yleensä lataudu jonkun EBL:n tai vastaavan kautta?
    Jo siksikin, että käytetään erilaisia akkuja.
    Oli niin tai näin, ei niillä olemassaolevilla johdoilla intikkaa ja ilmastointia käytetä.
    Meillä on lisäakusto, johon sähkö tulee ajoakulta JÄREÄN erotusreleen kautta 16mm2 johdoilla.
  • #8 kirjoittanut Karabiilisti 24 Jul 2019
  • akulla ei kyllä kauaa tuollaista 1000w kuormaa pyöritä....

    miten ois agregaatti....ei loppus teho....eikä agregaattia edes kuulisi viilentimen melulta
  • #9 kirjoittanut Laskiämpärillä 24 Jul 2019
  • Wanhassa tuli lataus moottorin laturilta käynnistysakun, erotinreleen ja sulakkeen kautta tupaan. Meneekö se näissä tuoreemmissa eri tavalla? Siis vanha -91 ja tämä tuoreempi -02.

    Tiedän kyllä ettei 100Ah akku käytä tuota välttämättä edes 20min. yksinään, 10-15min. ehkä?

    Kapitaali menee tärkeämpiin remontteihin lähitulevaisuudessa, väliaikainen ratkaisu.
    Suunitelmissa autoon >120A laturi jos ei jo ole, kaapelineliöistä sano vielä muuta kuin hupiakkuun lataus muuttuu järeämmäksi releitä myöten, kunhan nykyiset kestäisi siihen asti. Tai toki voisin rakentaa aiemminkin mutta mieluummin nyt käytän sen rahan reissuihin isovanhemmilleni, kun ovat vielä elossa ja olisi mahdollisuus. Talvisin hiljaisin passiaika (puhelinpäivystys) jolloin eniten aikaa rakentaa.

    Etsiskelen huomenna tarkemmin tuon latauspuolen ja nyt samalla sitten sen penkin alla olevan laturin merkin/tyypin.
    Edelleen ajatuksena viilentää auringon korventama biili lähelle siedettävää tai siedettäväksi ennen ajoon lähtöä ettei kuumuuden takia tule ketään jyrättyä silloin kun on pakko lähteä.

    Ja ennen kuin kukaan kysyy, tämä auto oli mulle LÖYTÖ. Tupa lähestulkoon pilalla mutta pelastettavissa asiallisella rahalla, maxi alusta, takatalli, pyörät kulmissa (mikä tarkoitta korkeaa nostoa takatalliin valitettavasti mutta todella vakaata ajoa), ei jää jalkoihin, yksi poikittainen sänky takana ja autolla mittaa reilusti alle 6,5m.

    Telkkarille tarvii uuden telineen ja kaasuvaroitin siirtää fiksumpaan paikkaan ja se ilmastointi on kallein investointi auton lisäksi mutta kun ei näin sopivalla sisustuksella ja alustalla löytynyt niin tällä mennään.

    EDIT: Agrekin on hankintalistalla, näillä näkymin i20 Honda se taisi olla, tulee muutakin käyttöä eikä aina voi olla mukana mutta se sitten kun auto jo laitettu...
  • #10 kirjoittanut Karabiilisti 25 Jul 2019
  • Tuollaiseen hetkelliseen ja vähän pidempäänkin jäähdytykseen vaan varmaankin edullisin ratkaisu on tollanen pieni agre
    https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/briggs-stratton-sprint-1200a-generaattori-aggregaatti?searchTerm=agregaatti
    Toimii varmasti ja teho riittää. Ja sitten kun se on niin sitä voi käyttää muuhunkin.

    Akuissa on se vika että vaikka niiden nimellisteho on 100Ah vaikkapa niin ei sieltä tahdo oikeasti saada ulos kuin osan tuosta...
    jännite tippuu koko ajan ja hetken päästä invertteri jo piippaa...vaikka ah on teoriassa jäljellä.

    Auton jäähdytykseen (ilmaa vaihtamalla) on varsin tehokas tuollainen kattoluukkuun tuleva tuuletin myöskin....menee aika pienellä virralla...
  • #11 kirjoittanut El Maco 25 Jul 2019
  • Omassani ei ole ilmastointia, siis paikalla ollessa. Ja kun ei ole tapana viettää autossa päiviä, vaan lähinnä yöt, niin ei ainakaan tällä käytöllä tarvettakaan. Kattotuuletin pörrää päivät, ei kuluta virtaa juurikaan ja illalla ikkunat, luukut ja ovi levälleen. Koppi viilenee nopeasti yöpymiskuntoon. Ulkolämmön mukaan pohtii, mitä jättää yöksi auki.

    Mutta jos oikeasti tarttee ilmastoinnin silloin, kun verkkovirtaa ei ole, suosittelisin minäkin agrea. Vaikka halvempaakin. Vaihtaa hondaan sitten kun on pinkka kunnossa.
  • #12 kirjoittanut Oulaa 25 Jul 2019
  • Eikö olisi tämä jo parempi järjestelmä ajonaikaiseen sähkön tuottoon kuin invertteri.
  • #13 kirjoittanut tsahkali 25 Jul 2019
  • Eikö olisi tämä jo parempi järjestelmä ajonaikaiseen sähkön tuottoon kuin invertteri.

    Ei normaalille kukkarolle.
  • #14 kirjoittanut Laskiämpärillä 25 Jul 2019
  • 40A sulake latauspuolelle jos katsoin oikein, eli en edes kokeile auto käynnissä. EBL 99 sisätiloissa.

    Lopputulema; kärvistellään siis agren hankintaan saakka silloin kun on pakko. Myöhään illalla tuo tosiaan viilenee nopeasti tarvittaessa ilman ilmastointiakin, suorassa auringon paisteessa päivällä ei mutta tällä mennään.

    Kiitoksia avuista ja neuvoista  Thumb
  • #15 kirjoittanut palokurki 25 Jul 2019
  • Onko tosiaan niin, että jos hupiakuista ottaa invertterillä vaikkapa 2000 watin pölynimuriin virtaa ja auto on käynnissä, niin EBL yrittää työntää koko moottorin laturilta tulevan virtamäärän sinne hupiakuille? Sulake jos kestää, niin johdot sulaa ym... Tuntuu kyllä oudolta, tai sitten olen käsittänyt koko keskustelun väärin(mahdollista sekin tässä helteessä).
Sivuja:
Toiminto