Forum > Sähkölaitteet

Invertterin käytöstä, kaapeleista ja sulakkeista

(1/8) > >>

Laskiämpärillä:
Autossa ei ole ilmastointia, vielä, niin raahasin sitten kotona ylijääneen siirrettävän ilmastointilaitteen autoon.
Tarkoitus on kuumempina päivinä saada kulkine alle +27 asteeseen tarvittaessa. Liikun siis yleensä vain kun ulkolämpötila on alle +24  8)

Kotona sitä verkkovirralla kokeilin tänään, ulkona +27, autossa +36. Vehje kävi n. 45min. ja sisällä oli enää +26 mikä riittäisi meikäläiselle. Normaalisti en näin lämpimällä edes poistu kotoa muuten kuin hätätapauksessa.  ^-^

Autossa on tämä invertteri:
Kuvasta näkee myös liitäntäkaapelit, jotka on mielestäni hieman ohuenpuoleiset.

Kokeilin tuota ilmastointi vehjettä myös tuolla invertterillä ja se lähti hyvin käyntiin, tuulettimen ääni hieman karkea, muuten toimii hyvin. Kokeillessa auto ei ollut käynnissä eikä verkkovirrassa. 5min. kävi ennen kuin sammutin, invertterin johdot ei lämmenneet kuin juuri havaittavissa verran.

Mitä tapahtuu jos auto käy ja laitan tuon vehkeen päälle invertterin kautta? Tuleeko sulakkeet silmille?

Auto -02 Dethleffs 2.8JTD, 100Ah hupiakku johon invertteri liitetty, laturi lienee alkuperäinen, akulle tuleva latausjohto reilu kolmanneksen invertteriin kulkevien paksuudesta.

Käytettävä ilmastointilaite vie mittarin mukaan 780-860w eli tietämättä invertterin hyötysuhdetta mennään varmaan likempänä 90A (en nyt jaksa muistaa tai etsiä sitä oikeaa laskukaavaa). Eli veikkaisin, että tyhjentää akkua auton käydessäkin ja se sopii hyvin näin väliaikaisesti, talvella ehtii rakentamaan paremmat vehkeet.

Mutta suurin huoli on, kestääkö kaapelit sulamatta jos auto käy (rasittaisi vähemmän hupiakkua) ja mahtaako jokin sulake tulla silmille silloin?

elwari:
Voisi kuvasta arvella, että invertterin kaapelit ovat luokkaa 16 neliötä, ja se latausjohto ehkä sitten kuusi. Kyllä siinä voi käry käydä, kun akut alkavat tyhjetä, enemmän ja enemmän tuosta 90 ampeerista alkaa kulkea sitä ohutta latausjohtoa. Omaa invertteriäni juuri hiljan koekäytin 10 neliön johdoilla n. 80A kuormalla, niin alkoivat olla jo kättä polttavia.

Edit: Helppo kaava 12 voltin järjestelmään invertterin kulutukselle on 1000W ja sata ampeeria, se huomioi hiukan hyötysuhdettakin.

Laskiämpärillä:
Sulla kuitenkaan mikään sulake lennelly seinille? Enköhän saa mitattua kaapeleiden lämmön akun läheltä kunhan uskallan kokeilla. En kuitenkaan tieten tahtoen halua särkeä tai polttaa mitään, siksi kysyn ennen kuin kokeilen.

Sekä invertteri että kaapelit vaihtuu ensi talvena tai viimeistään seuraavana parempiin ja varmaan laturi myös. Tarkoituksena tulevaisuudessa ajaa invertterin kautta ilmastointia takatallissa myös ajon aikana mutta se vaatii vielä kovasti suunnittelua ja aikaa. Ja rahaa...

elwari:
Kannattaa sen hupiakun latausjohdon sulake vielä etsiä ja tarkastaa, sille kyllä voi olla se 90 ampeeria liikaa. Auton käydessä johtojen jännitehäviöistä riippuen periaatteessa koko virta, ainakin suurin osa tulee auton laturilta ja tässä sitten sitä ohutta hupiakun latausjohtoa pitkin. Ja jos siinä ei ole sulaketta, niin sitten on kyllä jo vaarana, että sen latausjohdon eriste sulaa ja aiheuttaa oikosulun.

Laskiämpärillä:
Tämä auttoi jo huomattavasti, kiitos.

Ei jostain syystä tullut edes mieleen tuota tarkistaa. Olishan tuo pitänyt älytä kysymättäkin..  :-[
Ettin hupiakun latauksen sulakkeen huomenna.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Vastaa

Siirry pois tekstitilasta
Mobile View