Matkailukeskustelut > Matkailu ulkomailla

Tiemaksut yli 3½tn matkailuautoille Euroopassa - maksulaitteen pakollisuus

(1/11) > >>

88k5:
Oliko tällaista aihetta?

Eli kun nykyään yli 3500kg matkailuautoilta (M1) osassa maita vaaditaan erilaista/erihintaista veroa/maksua mitä enintään 3500kg henkilöautoilta (M1). Toisissa maissa henkilöautoista asian erottaa tavara-ajoneuvoluokka (N1-3) ja "bussiluokka" yli 7hlöä/matkustajaa.

Muutenhan olisi helppoa kuten vuosia sitten - eiku rajalta ostamaan tarraa tai kuittia, muttakun näissä yli 3500kg autoissa on tulleet nämä etäluettavat esiladattavat tuulilasilaitteet. Osin myös henkilöautopuolella mahdollista käyttää, mutta raskaampien pakko..

Balttian suunnalta tullessa Eurooppaan riesana se, että maat joissa elektronisia värkkejä vaaditaan, vielä yhteensopimattomuus .

Kiinnostaako asia, pitäisikö (tai onko jo?) - mulle avautu kun Autoliiton jäsensivuilta katselin maatietoa, mikä missäkin maassa? Tieto jää vanhaksi aika pian..
Tuoltahan voisi kopsata asiaa per maa (jokainen omanaan) kuka ei AL tai sfc-jäsen ole näkisi myös.

"Masi":
Ranska ja espanja menee tällä piipparilla https://www.bipdrive.com/en/toll-system/  Bon voyage, Buen viaje

Norja,ruotsi, tanska ja ruotsi-tanska-saksa salmet voi taas hoitaa tällä https://www.multiservicetolls.com/products/brobizz/

Ja ilmeisesti tämä käy myös itävaltaan kun sen heidän systeemiin rekisteröi ja vastaavasti itävallan piippari taas tuon brobizzin tilalle toisin päin.
Sillä pääsee nuo salmien sillat sekä lautat yli. Bra resa ;)

Ja täältä löytyy ne muutkin kun kaivelee https://www.tolls.eu/europe

88k5:
^
Tuo vimoisin linkki oli hyvä!

Epäselvyyttä hieman siinä milloin poksi pakollinen (ainoa vaihtoehto).
Kasaan pienin listauksen, varsinki pakollisuudesta;
Esimerkkinä marssisuunta Suomesta viaBalttia (E67) alas.

* Viro - ei ole maksuja
* Latvia - ei ole maksuja
* Liettua - ei ole maksuja pl. Jurmalassa ja Kuurinkynnäksellä ympäristömaksu
* Puola - on ja vaaditaan oma yhteensopimaton boxi;
--- Lainaus ---Yksityisten ylläpitämillä teillä, eli moottoritiellä A1 ja joillakin osuuksilla moottoriteillä A2 ja A4, maksetaan kaikkien ajoneuvojen tiemaksut – kokonaismassasta riippumatta - joko käteisellä tai luottokortilla.

Valtion, eli Puolan tiehallinnon GDDKiA:n, ylläpitämillä teillä on yli 3,5 tonnin painoisille ajoneuvoille ja ajoneuvoyhdistelmil le käytössä vain elektroninen maksujärjestelmä viaTOLL.
Yhdistelmässä ei ole merkitystä sillä, mikä on vetoauton tai perävaunun kokonaismassa erikseen, vaan viaTOLL-maksujärjestelmää on käytettävä, jos yhdistelmän ajoneuvojen yhteenlaskettu kokonaismassa on yli 3,5 tonnia.
Lähde. http://www.viatoll.pl/en/a/viatoll-system-expansion-2016

ViaTOLL-maksuja varten on hankittava yli 3,5 tonnin painoisille ajoneuvoille ja ajoneuvoyhdistelmil le viaBOX-niminen maksulaite. Tätä varten pitää rekisteröityä ViaTOLL-järjestelmän käyttäjäksi. Rekisteröitymisen voi tehdä joko ViaTOLLin palvelupisteissä tai internetin kautta.
--- Lainaus päättyy ---

* Tsekit - on, ja vaaditaan oma yhteensopimaton boxi;
--- Lainaus ---Yli 3 500 kg painavat ajoneuvot
Yli 3,5 tonnin painoisilta ajoneuvoilta peritään tiemaksut sähköisesti. Ajoneuvon omistajan on rekisteröidyttävä saadakseen maksujen tunnistinlaitteen. Premid-tunnistimia myydään useilla moottoriteiden liikenneasemilla, luettelo myyntipisteistä verkossa osoitteessa http://www.mytocz.eu/public/dplist.html. Myyntipisteisiin johtavat opasteet ”MYTO CZ” tai ”Premid”. Tunnistimesta peritään panttimaksu 1 550 CZK. Tiemaksu vaihtelee ajoneuvon päästöluokan, akselimäärän ja ajettavan matkan mukaan. Lisätietoa verkossa usealla kielellä: www.mytocz.cz.

Jotkut tieosuudet ovat ilmaisia. Ilmaiset tiet on merkitty “BEZ POPLATKU” (= maksuton) –opasteilla tai opasteilla, joista vinjetin symboli on vedetty yli punaisella vinoviivalla.
--- Lainaus päättyy ---

* Slovenia - on, pakollinen laite DarsGo, mutta EasyGo+ käy myös vasta 2020 vuonna.
--- Lainaus ---1.4.2018 alkaen voi Sloveniassa yli 3,5 tonnin painoisten ajoneuvojen tietullit maksaa vain elektronisesti. Uusi määräys koskee kuorma- ja linja-autoja, mutta myös kokonaismassaltaan yli 3.500 kilon painoisia matkailuautoja.

Ajoneuvoon pitää hankkia tuulilasin sisäpuolelle kiinnitettävä DarsGo-maksulähetin. Lähettimen avulla maksut peritään automaattisesti eikä tiemaksuasemilla tarvitse pysähtyä.  DarsGo toimii samoin kuin Itävallan GoBox, mutta laitteita ei voi toistaiseksi käyttää muussa kuin laitteen hankintamaassa.

DarsGo-lähettimen voi hankkia tieyhtiö DARSilta tai sen verkkosivujen kautta. Käsittelymaksuna peritään 10 euroa. Laitteen käyttäjän pitää rekisteröityä järjestelmän käyttäjäksi. Ulkomailta Sloveniaan ajavat saavat ajaa ensimmäiselle DARS-lähettimien myyntipisteelle (”DarsGo servis”) asti, mutta sen jälkeen ilman lähetintä ajavia uhkaavat tuntuvat sakot.

Lisätietoa ja rekisteröinti sekä DarsGo-lähettimen tilaukset:

https://www.darsgo.si/portal/en/about-us

Tietullien laskuri verkossa:

https://www.darsgo.si/portal/en/toll-calculator

Slovenian DARS on tehnyt sopimuksen EasyGo-verkoston kanssa ja EasyGo-lähettimen käytön yli 3, 5 tonnin painoisille ajoneuvoille arvellaan toteutuvan Sloveniassa vuonna 2020. Lisätietoa EasyGo:sta: http://easygo.com/en
--- Lainaus päättyy ---

* Itävalta - on, pakollinen, yhteensopiva BroBizz/Easy Go+
--- Lainaus ---Itävallan, Ruotsin, Tanskan ja Norjan tie- tai siltamaksuja (Juutinrauman BroBizz, Norjan AutoPASS ja Itävallan GO-Box) perivät yhtiöt ovat tehneet yhteistyösopimuksen . Konsortio on nimeltään EasyGo. Itävallan Go Box -maksulähetintä ei voi käyttää pohjoismaissa. Sen sijaan BroBizz-lähetintä voi käyttää yli 3,5 tonnin painoisissa ajoneuvoissa Itävallassa. Jos BroBizz-lähetintä aiotaan käyttää Itävallassa, vaaditaan Easy Go+ -sopimus, joka pitää tehdä BroBizz A/S -organisaation kanssa (https://brobizz.com/en/).

Lisätietoa verkossa: http://easygo.com/en 
--- Lainaus päättyy ---

* Unkari - on maksuja, mutta boxia ei tarvita. Sama eVignette mitä kevyemmillä
--- Lainaus ---yli 3,5 tonnin painoisille tavaraliikenteessä käytetyille ajoneuvoille on käytössä HU-GO-niminen elektroninen järjestelmä
--- Lainaus päättyy ---

* Slovakia - on, mutta M1-luokkaan rekisteröidyistä ajoneuvoista, vaikka niiden kokonaismassa ylittää 3,5 tonnia (esimerkiksi matkailuautot), ei toistaiseksi tarvitse hankkia lähetinlaitetta
--- Lainaus ---Verkossa on luettelo ajoneuvoluokista, joita elektroninen maksu koskee: www.emyto.sk/web/guest/spoplatnene-vozidla

Esimerkiksi M1-luokkaan rekisteröidyistä ajoneuvoista, vaikka niiden kokonaismassa ylittää 3,5 tonnia (esimerkiksi matkailuautot), ei toistaiseksi tarvitse hankkia lähetinlaitetta.

Maksu vaihtelee ajettavan matkan pituuden, ajoneuvon painon ja päästöluokan mukaan. Moottoriteille on eri hinnat kuin moottoriliikennetei lle ja ensimmäisen luokan teille. Verkossa on hinnasto: www.emyto.sk/web/guest/toll/rates.

Tiemaksujen laskuri löytyy verkosta: https://www.emyto.sk/web/guest/toll/calculator.

Laskurin avulla voi yli 3,5 painoisen ajoneuvon haltija katsoa etukäteen, kuinka paljon ajaminen Slovakiassa maksaa.

Maksujen tunnistinlaitteesta peritään 50 euron panttimaksu. Maksujen lukulaitteeseen pitää ladata vähintään 50 euroa tiemaksuja varten. Jos maksulaitetta ei enää tarvita, kuljettaja voi käydä palauttamassa maksulaitteen missä tahansa myyntipisteessä, esimerkiksi rajanylityspaikkoje n läheisyydessä. Myyntipiste palauttaa 50 euron panttimaksun sekä ladatusta summasta käyttämättä jääneen osuuden.

Sopimus päättyy periaatteessa sillloin, kun asiakas palauttaa OBU-laitteen. Sopimus päättyy myös silloin, jos tiemaksuja ei ole peritty laitteen avulla 6 kuukauden aikana (eli laitetta ei ole käytetty). Kuuden kuukauden jälkeen laite on palautettava joko henkilökohtaisesti tai kuriirin välityksellä 7 päivän kuluessa SkyTollille, muuten uhkaa 257 euron sakko.
--- Lainaus päättyy ---

* Sveitsi - maksuja on, mutta ei laitepakkoa (perinteinen)
* Saksa - ei ole (hallituksen hanke 2015 vuodelta jäissä)
* Ranska - on maksuja, mutta ei laitepakkoa, vain Espanjassa yhtensopiva vehje
--- Lainaus ---Myös elektroninen maksujärjestelmä (Télèpéage) on käytössä. Télépéage edellyttää Liber-t-sopimusta. Sopimuksen voi tehdä verkossa ja tilata samalla lähettimen osoitteessa https://www.bipandgo.com/en/. Tiemaksut peritään käytön mukaan luottokortilta. Lähetin kelpaa myös Espanjan maksullisilla teillä. Télépéage-maksukaistat tunnistaa maksupaikoilla ”t”-kirjaintunnuksista.
--- Lainaus päättyy ---

* Italia - maksuja on, mutta ei pakkolaitteita. Yhteensopimaton purkki Telepass https://www.telepass.com/en/private-owners
* ..muutLisäilen kuhan tietoa karttuu.

K.E.V:

--- Lainaus käyttäjältä: 88k5 -  8.03.2019     kello on 08:41 ---Oliko tällaista aihetta?

--- Lainaus päättyy ---

Tuollahan siitä on jo erillisessä Infoa osiossa mikä kiinnitetty alkuun
https://karavaanari.org/index.php/topic,19296.0.html

88k5:

--- Lainaus käyttäjältä: K.E.V -  8.03.2019     kello on 12:48 ---Tuollahan siitä on jo erillisessä Infoa osiossa mikä kiinnitetty alkuun
https://karavaanari.org/index.php/topic,19296.0.html

--- Lainaus päättyy ---
No, niimpä olikin. Aika yleisellä tasolla..

Raapustin tuolla purkkipakko-vinkkelillä tuon listauksen..

Vähän hatarasti Puolan >3½tn matkailuautojen viaToll/Box pakosta lukee täällä https://www.tolls.eu/poland

--- Lainaus ---drivers of trucks and buses over 3.5 tonnes are obliged to use an automatic system viaTOLL
--- Lainaus päättyy ---

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Vastaa

Siirry pois tekstitilasta
Mobile View