Tekniikkakeskustelut > Vetokoukut

Volvon 7-napainen 13-napaiseksi

(1/37) > >>

Ossi66:
Talletanpa juttuni Infon puolelta varmuudeksi myös tänne puolelle...

Kuuluskohan tämä nyt tänne vetokoukkujen ekaksi jutuksi, vai tuonne 12V sähköihin ???


Muutin Volvo V70 -05 mallin perävaunupistokkeen alkuperäisestä 7-napaisesta 13-napaiseksi. Homma oli tuossa facelift-mallissa (2004-07) todella helppo ja yksinkertainen - onnistuu jokaiselta, jolla kolvi pysyy käsissä ja saa tinan sulamaan.

Aluksi pitää avata peräkontin vasen sivupaneeli eli penkki nurin, peräkontin vasemman reunan ja etureunan pohjalevyt pois edestä, pultti irti näkösuojakaihtimen kiinnityspisteen alta ja paneeli pois.

Peräkontin sulaketaulun oikeassa yläkulmassa Trailer-liitin. Vasen ylin on jatkuva virta, toisena ylhäältä peruutusvalo. Oikealla alin on lataus eli virtalukon ohjaama liitin.

Kuva löytyy http://ossi66.kuvat.fi/kuvat/Volvon%20per%E4vaunupistoke/

Kuvaboksin toisessa kuvassa on perävaunupistokkeen ohjausboksi, joka on sulaketaulun alapuolella ilmanpoistoaukon kyljessä sen etupuolella.
 
Takasumuvalon johto on teipattuna ohjausboksilla johtonipun kyljessä, jos ei ole käytössä. Irtonaiselle johdolle on tyhjä paikka harmaassa liittimessä. Sulaketaulun mustan liittimen johdossa oli teipattuna kaksi johtoa, isommalla liittimellä oli keltasininen 2.5neliön johto ja pienemmällä liittimellä keltamusta 1.5 neliöinen. 
HUOM! nämä kolme johtoa on yhdistetty johtonipussa haaroituksen lähellä ja niillä voi valita 7-napaisen 2-nastaan joko takasumuvalon, latauksen, jatkuvan virran tai peruutusvalon. Alkuperäisessä asennuksessa ei saa olla kahta johtoa kytkettynä liittimeen!

Johtonippu kannattaa aukaista haarakohdasta ja katkaista niiltämain. 13-napaiselta pistokkeelta johdot kannattaa vetää sisälle kunnollisella 13-napaisella johdolla, jossa on 8kpl 1.5 neliöisiä ja kaikki maat ja lataus sekä jatkuva virta 2.5neliöisiä.
Edellä mainitut kaksi mustalle liittimelle menevää johtoa erotetaan takasumuvalon sinisestä johdosta ja paksumpi keltasininen käytetään joko lataukselle tai jatkuvalle virralle ja ohuempi keltamusta peruutusvalolle. Mustan liittimen sininen lukitusosa pitää painaa ulos liittimestä, jotta uudet nastat saa sisään ja lukitus asetetaan takaisin paikalleen.

Kannattaa myös huomata että ohjausboksin harmaasta liittimestä tulee toinen 1.5 neliöinen keltamusta johto, joka muuttuu johtonipun sisällä lähempänä pistoketta parkkivaloille meneviksi ruskeaksi ja mustaksi johdoksi - pistokken parkit ei siis ole Volvossa erillisillä sulakkeilla, kuten perävaunussa pitäisi olla.

Muuten johtojen värit noudattaa standardia, vasen vilkku keltainen, takasumuvalo sininen, oikea vilkku vihreä ja jarruvalo punainen, mutta boksin maajohto menee johtonippuun mustana ja yhdistyy pistokkeen valkoiseen maahan lähellä runkoon tulevan maajohdon haaraa.
Parkit siis liitetään molemmat harmaalta liittimeltä tulevaan kelta-mustaan ja peruutusvalo mustalta liittimeltä tulevaan keltamustaan sekä lataus (tai jatkuva virta) mustalta liitimeltä tulevaan kelta-siniseen.

Jos pistokkeeseen haluaa sekä latauksen että jatkuvan virran, ainakin Wetteri myy kyseiseen liittimeen sopivaa liitinnastaa 70 senttiä kappale (siinä on kylläkin pätkä vain 1.5neliöistä johtoa...).

Lisäys 1.9.10
Isomman lataukselle käytetyn liitinnastan varaosanumero on 30656637 ja pienemmän valoille käytetyn 30656645. Nämä liittimet ovat "naaraspuolisia". Vanhemmissa ennen -04 tehdyissä Volvoissa vararengassyvennyks essä olevaan liittimeen tarvitaan urospuoleiset liitinnastat, joista pienemmän nastan varaosanumero on 30656646 eli numeroa suurempi kuin naaraspinni.
Kiitokset tarkentavasta tiedosta nimimerkki tke volvolandiassa  ;)

Sitten vaan kaikki johdot yhteen ja kutistesukat suojaksi sekä kaikki maajohdot maaruuvin alle, niin urakka alkaa olla valmis. Itse jouduin käymään vielä Wetterillä hakemassa auton takasumuvalon sammuttavan ohjelmoinnin (40eur), kun autossani ei ollut ennestään mitään toimintoa kytkettynä 7-napaisen 2. nastaan.

Jos muutos jotakuta kiinnostaa, niin lisää saa kysellä vapaasti.  ;)

Edit:
Meinas unohtua, kun tuossa omassa oli kaikki sulakkeet valmiiksi paikoillaan.
Jatkuvalle virralle on 15A sulake paikassa 7. ja lataukselle 20A sulake paikassa 20.
Muut sulakkeet pitäisi olla paikoillaan jo 7-napaisessa.

99:

--- Lainaus käyttäjältä: Ossi66 - 16.01.2011     kello on 18:23 ---
Kuuluskohan tämä nyt tänne vetokoukkujen ekaksi jutuksi, vai tuonne 12V sähköihin ???

--- Lainaus päättyy ---

Ihan oikeassa paikassa on ;)

vesako:
Otetaanpas asia esille kun ongelmia on.

13 napasen rasian alareunassa on pieni nasta
joka sisään painuessaan estää auton takasumuvalojen
palamisen.

Pitäis kaivaa ylös, muttei saa kiinni edes ohutkärkisillä
pihdeillä.

Pitäiskö avata koko rasia, josko sisäkautta onnistuis.?

kimi:

--- Lainaus käyttäjältä: vesako - 14.09.2011     kello on 16:03 ---Otetaanpas asia esille kun ongelmia on.

13 napasen rasian alareunassa on pieni nasta
joka sisään painuessaan estää auton takasumuvalojen
palamisen.

Pitäis kaivaa ylös, muttei saa kiinni edes ohutkärkisillä
pihdeillä.

Pitäiskö avata koko rasia, josko sisäkautta onnistuis.?

--- Lainaus päättyy ---

Sen nastan alla on mikrokytkin. Auki sen voi saada ihan jotakin elektroniikkasprayt ä käyttämällä ja varoen jolakin pienellä ruuvarilla heiluttamalla. Mahdollista on ehkä myös, että se mikrokytkin joka on nastan alla on rikki/likainen.

Transitissa 13 napainen ja mikrokytkin ohjaa väyläsähköjä, en ole katsonut miten takasumuvalon käy kun 7 napainen adapteri on kiinni ilman kärryä, vilkut ainakin vilkkuu silloin tiheään.

Fixus likkeissä tuota mikrokytkimellä varustettua on saatavilla, ainakin 13 napaisna, Motonet ja Biltema ei moista tunne.

Ossi66:
Noissa mikrokytkinmalleiss a se kytkin usein irtoaa takakautta ja on silloin helpommin puhdistettavissa tai mahdollisesti vaihdettavissa jos löytyy samanlainen.
Irroittaessa saat varautua siihen että poraat ruuvinkannat 6mm poralla pois ulkopuolelta, helpommassa tapauksessa mutteri kestää ja pultti katkeaa - voihan ne joskus auetakkin normaalisti ;D

Mulla ei oo jumittavaa mikrokytkintä vaan 40euron softa hoitaa takasumarin sammutuksen automaattisesti ;)

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Vastaa

Siirry pois tekstitilasta
Mobile View