Sivuja:
Toiminto
  • #121 kirjoittanut Oulaa 05 Nov 2017
  • Tämon hyvä tietää.
    Katsoin Fiatin tiedot nyt Trafilta ja siellä lukee selvästi :istumapaikkojen lukumäärä 3
    Kuljettajan vieressä kaksi :o
    Nyt pitäs saada valvovan viranomaisen lausunto jos penkit on pikakiinnitteiset jotta saako ne olla pois ,tilpäisesti ,esim tavaran kuljetuksen ajaksi.
    Muualla maailmassahan näitä autoja nimitetään Multivan:eiksi.
    Lieneee suomennettuna jotain :monikäytövani

  • #122 kirjoittanut Aakku 05 Nov 2017
  • Tämon hyvä tietää.
    Katsoin Fiatin tiedot nyt Trafilta ja siellä lukee selvästi :istumapaikkojen lukumäärä 3
    Kuljettajan vieressä kaksi :o
    No muuta se kaksipaikkaiseksi, jos se häiritsee....

    Niin meilläkin töissä tehtiin Transporteriin, kun haluttiin sohva pois edestä ja eteen tuli vain pari kunnon jakkaraa.
  • #123 kirjoittanut "Masi" 05 Nov 2017
  • Tämon hyvä tietää.
    Katsoin Fiatin tiedot nyt Trafilta ja siellä lukee selvästi :istumapaikkojen lukumäärä 3
    Kuljettajan vieressä kaksi :o
    No sehän on sitten hyvä, et voi laittaa ohjaamoon penkkiä mihin kolme matkustajaa mahtuisi, mutta voit laitaa sen tuplapenkin tilalle penkin jossa mahtuu vain yksi matkustaja istumaan, mutta silloin ei ajaessa saa olla kuin se yksi matkastaja mukana, mutta mitään laitonta siinä ei ole että siellä on se yhdelle matkustajalle soveltuva penkki.
  • #124 kirjoittanut jiikoo 05 Nov 2017
  • Kun esim ducatosta muutetaan tuplapenkki yksin istuttavaan, niin muutoskatsastuksess a pitää pystyä säännösten mukaan toteamaan että turvalaitteet on muutettu yksittäispenkille. Ja se taas ei välttämättä ole aivan yksinkertaista, ainakin vanhemmissa ducatoissa on eri ohjain paukkuvöille 2 ja 3 istuttaviin penkkeihin. Pelkällä ohjainlaitteen koodauksella tätä ei pysty tekemään. Vikavalon saa kyllä pimeäksi sopivalla huijauksella ja paukut toimiikin kuten pitää mutta ei se säädöksien mukainen ole...
  • #125 kirjoittanut muikku 10 Mar 2018
  • Mitäs palstalaiset ovat mieltä seuraavasta suunnitelmasta, jossa tarkoitus asua talvioloissakin:

    Pitkä ja korkea pakettiauto. Väliseinä ensiksi pois. Kattoikkuna kattoon. Pitäisikö maalata takaosan pellit jollain ruosteenestomaalill a ennen uretaanilevyjen laittoa?

    No, ilman maalausta tai maalauksen jälkeen uretaanilevyä ensin seiniin, sitten kattoon ja lattiaan niin, että minimikorkeus säilyy. Lattiaan koolaukset vaikkapa kertopuusta. Putkituksia käyttösähköille seiniin, akkupiuhoille edestä taakse lattiassa? Laminaattia lattiaan, vaneria tai ohutta paneelia seiniin ja kattoon.

    Takaosaan erillinen, lievästi äänieristetty tila. Takaa katsottuna ei hirveän syvä yläosasta, alaosa jatkuisi asumisosaan poikittain tulevan sängyn alle. Tänne tilaan pari hupiakkua, laturi, invertteri, sähkökeskus, polttoainekäyttöine n ilmalämmitin omalla säiliöllään ja aggregaatille säilytyspaikka.

    Lämmityksen lämmin ilma johdettaisiin kuskin puoleiselle, ovettomalle seinälle seinän ja lattian rajaan tehdyllä metallisella ilmanjakoputkistoll a, joka koteloitaisiin laudalla/puulevyllä. Säädettävät aukot, myös tavarapuolelle että tarvittaessa saa lämpöä sinnekin? Miten hoitaisitte verkkosähkössä kiinniollessa lämmityksen, voisiko tavaratilassa olla saman lämmityskanavan toisessa haarassa olla sähkölämmityspuhall in?

    Ennen tekniikan asennusta kuitenkin rakenteelliset ratkaisut kuntoon, että saa katsastuksessa tarvittavat asiat paikalleen ja muutoksen matkailuautoksi. Asuntotilassa varustelu ja paikkojen järjestys ei ole vielä ratkaistu eikä oikeastaan ole tässä vaiheessa mielestäni kriittinen, kunhan sähköpiuhoille on tarpeeksi putkia. Ainoastaan kasettiwc:n paikka ja toteutus mietityttää, nyt ajatuksena sijoittaa se liukuoven seinälle, oven viereen ja luukku ulkoseinään, josta kasetin saa ulos. Toisaalta miellyttäisi tehdä niin, ettei peltiä tarvitse rei'ittää ja tehdä kasetille luukku sisällä olevaan vessakopin seinään heti oven viereen.

    Mitä ajatuksia herää, mitkä työvaiheiden järjestykset kriittisiä?
  • #126 kirjoittanut Hesus 10 Mar 2018
  • No sehän on sitten hyvä, et voi laittaa ohjaamoon penkkiä mihin kolme matkustajaa mahtuisi, mutta voit laitaa sen tuplapenkin tilalle penkin jossa mahtuu vain yksi matkustaja istumaan, mutta silloin ei ajaessa saa olla kuin se yksi matkastaja mukana, mutta mitään laitonta siinä ei ole että siellä on se yhdelle matkustajalle soveltuva penkki.

    onko noin? luulisin että tulee katsastuksessa sanomista jos on rekisteröity 3:lle mutta ei ole paikat kuin kahdelle.

    Mun toinen kevyt-ka on alkujaan ollut rekisteröity 6:lle(edessä 3 ja takana 3), mutta sitten on vaihdettu eteen normaalit jakkarat niin se on muutoskatsatettu viidelle. En ole itse kyseisestä muutosta tehnyt, mutta olen kuvitellut että se on pakon saneleman muutoskatsastus kun penkit on vaihtuneet?
  • #127 kirjoittanut Aakku 10 Mar 2018
  • onko noin? luulisin että tulee katsastuksessa sanomista jos on rekisteröity 3:lle mutta ei ole paikat kuin kahdelle.

    Mun toinen kevyt-ka on alkujaan ollut rekisteröity 6:lle(edessä 3 ja takana 3), mutta sitten on vaihdettu eteen normaalit jakkarat niin se on muutoskatsatettu viidelle. En ole itse kyseisestä muutosta tehnyt, mutta olen kuvitellut että se on pakon saneleman muutoskatsastus kun penkit on vaihtuneet?
    Meillä töissä vaihdettiin Caravelleen tuplapenkki edestä yhdeksi....

    Muutoskatsastus siihen sitten tehtiin.
    Sitten on niitä takapenkkejä jotka saa pikalukituksella pois tarvittaessa. Monesti on napattu yksi penkkirivi pois, mutta käsittääkseni katsastuksessa se tulisi olla paikallaan.
  • #128 kirjoittanut Lerssinen 10 Mar 2018
  • Kyllä paikkaluvun vähennys onnistuu ihan muutoskatsastuksell a, tai on ainakin mulla onnistunu.. Myös kolmesta kaksipaikkaiseksi kun sohvapenkin tilalle tuli erilliset pakuun..
  • #129 kirjoittanut nepela 10 Mar 2018
  • http://www.tolkkifoorumi.com/phpBB3/viewtopic.php?f=19&t=1835

    Vuonna 2013 funtsin juuri samoja asioita eli tarve oli perheenkuljetus/retkiautolle. Ennen kun  pikkubussin hankin niin kävin kolmella katsastusasemalla kysymässä miten tuollaisen auton retkeilyautoksi muutoskatsastus onnistuu. Vastaukset oli aika kirjavia. Onnistuihan se toteutus loppujenlopuksi hyvin ja nyt on auto joka toimii. Lainsäädäntä voi olla tuosta ajasta muuttunut.
    Myöhemmin vaihdoin repsikan tuplapenkin mukavampaan yhdenistuttavaan ja sen takia taas muutoskatsastus. >:D
  • #130 kirjoittanut T-Cat 10 Mar 2018
  • Ha puolelta kommentti. Meillä on Seat Alhambra -04 joka on rekisteröity 7h alunperin, ikinä siinä ei ole ollut kuin max. 5h istuimet paikallaan, ostaessa ei ollutkaan kuin nuo 5 penkkiä. Toki minulla on nuo lisäpenkit jälkikäteen hankittuina jos tarvii. Katsastuksessa yleensä etupenkit + 2 takapenkkiä ollut viimeiset vuodet.
  • #131 kirjoittanut TAG 09 Jul 2018
  • Moi ja tervehdys, piti rekisteröityä tänne, jotta pääsi vastaamaan alkuperäiseen (vanhaan) aloitukseen.

    Luin ensimmäisiä sivuja keskustelusta ja alkoi ahdistamaan sen verran, että oli pakko päästä kirjoittamaan edes osa noista ennakkokäsityksistä pois. Ehkä alkuperäinen tarve on poistunut, mutta jos tästä joku muu saa miettimisen aihetta.

    Ensinnäkin aloittajalle: Mielenkiintoisen äärellä olet, samaa miettinyt itsekin, mutta melkoisen hämmennyksen pistit aloitukseksi. Puretaanpa vähän sitä.

    1. Sua kiinnostaa Vanlife -kuviot, joten pakko on kysyä ensin ymmärrätkö englantia? Youtubesta löytyy tuhansia tunteja eritasoisia tuon alueen videoita kaikista mahdollisista ja mahdottomista näkökulmista ja jokaiseen esittämääsi tekniseen kysymykseen löytyy kymmeniä videoita, joista nopeasti oppii löytämään sellaiset, jossa on takana joku, joka myös ymmärtää mitä on tekemässä. Suosittelen tiedonhaun opettelemista sieltä käsin. Itse olen katsonut varmaan jo sata videoita ja tiedän perusasiat jo kaikesta tarvittavasta.

    2. Haluat pienen arkikäyttöön sopivan pakettiauton, josta voit tehdä retkikelpoisen ilman lisäautoverojen maksamista. Jep, se tarkoittaa VW Transporter tyyppistä kulkinetta. Mutta sitten vähän myöhemmin heität kuvan Fiat Ducatosta, jota ei arkiautoina saa yhteenkään parkkihalliin ja josta saa heittämällä tehtyä täysin verottoman matkailuauton. Eli aika epäselvää mitä sitten loppujen lopuksi olet hakemassa. Jos korkea käy, niin älä nyt ihmeessä verollista tee, vaan haet hyvän aihion ulkomailta, vaikka Saksasta pelkästään 19% alvilla varustettuna ja tuot sen Suomeen rekisteröitäväksi verottomaksi matkailuautoksi. Sitten vaan rakennat (etkä aja) sen aikaa kun rakentaminen kestää ja sitten käyt hakemassa leimat.

    3. Noista Vanlife autoista, yleensä 90% on MB Sprintereitä ja Fiat Ducatoja (USA.ssa Promaster). Muista, että osa noista olisi suoraan Suomessa kelpaavia, osa ei. Meillä joku idiootti virkamies on päättänyt, että asuntoauto on käytävä, jonka varrelle tilat ripitellaan ja säädetään minimikorkeus, joka estää kunnollisen eristämisen useassa pakettiautomallissa lattiassa ja katossa. Yleisin malli on sellainen, jossa parisänky on takana nostettuna ylös, jolloin alle jää iso talli harrastusvälineille . Tämä malli toimii myös Suomessa, kunhan malli on niin pitkä, että onnistut saamaan vaaditun avoimen tilan sängyn etupuolelle tai sitten pitää nikkaroida malli, jossa sänky on osittain kokoontaitettava.

    Ja sitten vastauksista, josta suurin osa on aivan liian musta-valkoisia.

    Missään ei esim. ole määrätty, että kiinnittäminen pitäisi tehdä nykyään enää millään kuormaliinoilla. Säännöksissä mainitaan, että kiinnittämiseen liittyvät rakenteet ovat ok. Esim. mikään ei estä tekemästä vanerilattiaan läpi vastakiinnikettä pultille, jolla rakenne kiinnitetään kiinni. Oleellista on, että valitse sellainen pultti, jonka voi kiertää helposti käsin kiinni, esim. sen tyyppinen "muovikorkillinen" mitä usein kattotelineissä on. Jos katsotte työkäyttöön varusteltuja pakettiautoja, joissa esim. Sortimon kaapistot, niin ei ne ole liinoilla kiinni vaan ihan lujaa kiinni rakenteissa. Oleellista on, että "rakenteet ovat irroittettavissa ja palautettavissa takaisin alkuperäisiksi". Tuohon kun lisäät sen, että teet varmuuden vuoksi kaiken niin, että on helposti käsin irroitettavissa, niin ei siinä mitään ongelmaa pitäisi olla, säilytyskalusteet ovat ok.

    Itse olen saanut Trafilta vastauksen, että alennetun veron pakettiautoon voisi asentaa myös nostokaton, kuten VW Californiassa. Oleellista on, että se ei haittaa pääasiallista auton käyttöä eli tavaroiden kuljettamista ja sehän ei sitä haittaa. Voihan sitä vitsinä ajatella, että se patja siellä välissä on katon eriste ja eristäminenhän oli sallittua. Eli tuokin on mahdolista 3hlö pakettiautossa.

    Eli alennetun veron pakettiautosta voi tehdä yllättävänkin hyvän retkeilyauton, mutta se vaatii hyvää suunnittelua ja ymmärrystä mitä on tekemässä.

    Itse jos päädyn toteuttamaan, niin maksaisin pikkusumman yksityiselle katsastusasemalle ja kävisin konsultoimassa suunnitelmat katsastusmiehelle ja jos rakentaminen vaatisi tarkistamista ja paperitöitä, niin käyttäisin samaa katsastusmiestä apuna.

    Itsellä 2hlö talous ja koira ja elämä kahden maan välillä, jolloin reissuja Euroopassa tulee 10.000km vuodessa ja tuollainen pakettiauto/retkeilyauto noille väleille olisi kiehtova ratkaisu.
  • #132 kirjoittanut tsahkali 09 Jul 2018
  • Missään ei esim. ole määrätty, että kiinnittäminen pitäisi tehdä nykyään enää millään kuormaliinoilla. Säännöksissä mainitaan, että kiinnittämiseen liittyvät rakenteet ovat ok. Esim. mikään ei estä tekemästä vanerilattiaan läpi vastakiinnikettä pultille, jolla rakenne kiinnitetään kiinni. Oleellista on, että valitse sellainen pultti, jonka voi kiertää helposti käsin kiinni, esim. sen tyyppinen "muovikorkillinen" mitä usein kattotelineissä on. Jos katsotte työkäyttöön varusteltuja pakettiautoja, joissa esim. Sortimon kaapistot, niin ei ne ole liinoilla kiinni vaan ihan lujaa kiinni rakenteissa. Oleellista on, että "rakenteet ovat irroittettavissa ja palautettavissa takaisin alkuperäisiksi". Tuohon kun lisäät sen, että teet varmuuden vuoksi kaiken niin, että on helposti käsin irroitettavissa, niin ei siinä mitään ongelmaa pitäisi olla, säilytyskalusteet ovat ok.

    Puhutko nyt auton sisälle tulevista kalusteista?
    Jos pakun kuormatilaan ruuvataan hyllyjä työkalujen ja varaosien kuljettamiseksi, se voidaan hyväksyttää 'työautoksi'.
    Jos sinne ruuvataan kalusteita, ei kyse enää ole pakettiautosta, ei millään.
    Tai, voi olla, jos kuormatila on niin iso, että määräykset saa täytettyä....
    Tosin, jos siellä on kaappeja, sänkyjä ja muuta ryönää, voi olla vaikea osoittaa, että laite on tarkoitettu tavaran kuljettamiseen.
  • #133 kirjoittanut TAG 09 Jul 2018
  • Puhutko nyt auton sisälle tulevista kalusteista?
    Jos pakun kuormatilaan ruuvataan hyllyjä työkalujen ja varaosien kuljettamiseksi, se voidaan hyväksyttää 'työautoksi'.
    Jos sinne ruuvataan kalusteita, ei kyse enää ole pakettiautosta, ei millään.
    Tai, voi olla, jos kuormatila on niin iso, että määräykset saa täytettyä....
    Tosin, jos siellä on kaappeja, sänkyjä ja muuta ryönää, voi olla vaikea osoittaa, että laite on tarkoitettu tavaran kuljettamiseen.

    Moi, ei kukaan fiksu tee mitään "kotikalusteen" näköistä sorvattuine sängynjalkoineen, vaan vanerista tms. hyllyjä ja laatikkoja. Ei missään ole sanottu, että pakettiauton pitää olla "ammattikäytössä", saa siellä omiin harrastuksiin ja kuljetustarpeisiin sopivasti kuljettaa mitä itse huvittaa, myös muuta kuin työkaluja. Sängyksi riittää hyvin vaikka muutamista paloista koostettava vaneritaso, joka sellaisenaan täyttää kriteerin "hylly". Esim. torikauppiaat ja kukkakauppiaat käyttävät sellaisia työkäytössä jatkuvasti. Patjaksi en laittaisi ärsykkeeksi yhtenäistä "sänkyä", vaan muutamista osista koostuvan patjaston, jonka voi ajon ajaksi pistää vaikka liinoilla nippuun liikkumasta, joka muutenkin on ihan hyvä idea. Kiinnitykset voi suunnitella hyvin sivuseiniin, ohjaamon väliseinään ja lattiaan pultattavaksi, kunhan helposti irroitettavissa eli sopivat käsin pyöritettävät pultit käyttöön ja vastakappaleet rakenteisiin kohdalleen. Kaikki osaset olisivat siis itsenäisiä elementtejä, jotka on helppo irroittaa ja laittaa takaisin ja siten täyttävät kriteerin "kuorma, joka on sidottu turvallisesti kiinni ajon ajaksi".

    Meillä on lisäksi koira, jonka kuljetuspaikka takaosa olisi samalla. Koira luetaan lain mukaan esineeksi, joten koiran säälillisen turvallisen kuljettamisolosuhte en toteuttamisen on myöskin tavaran kuljetukseen liittyvä asia.

    Uskoisin, että nuo pahimmat kyyläykset ovat historiaa ajalta, jolloin pakettiautot olivat täysin verovapaita kulkineita. Nyt niissä (alennetun veron pakettiautot) on yhä haittana henkilöraja (max. 3hlö), 100km nopeusrajoitus ja osa autoverosta, joten verottajan suurin kiima on saatu tyydytettyä. Pääasia on, että helposti istumapaikaksi tulkittavia paikkoja on vain edessä sen max. 1+2. Kaikki eristämiset, ilmalämmittimet, lisäakut, arkkukompressorijää kaappi, yms. saa tehtyä ihan samalle tasolle kuin matkailuautossa. Taitettavalla retkituolilla voi hyvin istua sitten takana perillä.
  • #134 kirjoittanut K.E.V 09 Jul 2018
  • No mitäpäs noita kyselee kun jo valmiiksi kaiken tietään , ja varmaan oikeaksi.
    Olispa meittin foorumilla jäsenenä oleva katsastushenkilö paikalla niin kertoisi virallisen.
  • #135 kirjoittanut Mautoilija 09 Jul 2018
  • Ilmanvaihto tulee tehdä ellet halua aamulla herätä sademetsän olosuhteista. Ja terveydenkin takia. Hiilidioksidi on tappava kaasu.
    Minkälainen asumismukavuus nukkumapakulla on? Jos aikoo vain yöt nukkua autossa, siihen kelvannee. Itse laittaisin keittomahdollisuude n ja vedet. Sateessa pussikeiton lämmittäminen Trangialla sateessa ei ole mieltä ylentävää hommaa.
    Kannattaako kalustuksessa mennä riskirajalla? Se, jos katsuri on hyväksynyt kalusteet pakettiauton varusteeksi voi muuttua matkailuauton vuoteeksi yhden purkamatta jättämisen vuoksi virkahenkilön osuessa paikalle.
    Saahan näitä rakennella, kertokaa miten kävi.
Sivuja:
Toiminto