Sivuja:
Toiminto
  • #1 kirjoittanut Yrjö 11 Jun 2011
  •   Kokeili tätä aihetta infon puolella. Keskustelu meni sen tasoiseksi,ettei sitä viitsi jatkaa. Samaa mieltä kait on muutkin, koska on siirrytty yv. puolelle. Koska osa "keskustelijoista" oli pääasiassa täällä kirjoittajia,toivon ettei infon puolelta tulla "keskustelemaan" vastavuoroisesti. 
       
       " Uudessa" Opelissa on 13 - reikäinen pistorasia, muuten ehkä kaikki on hyvin paitsi vaunussa on pari metriä ehkä turhan ohutta piuhaa? Ostin sen 12 * 1.5 , mutta minun silmääni se näyttäisi 12* 1.0 piuhalta. Nastat 9 ja 10 on kytketty akun lataukseen.
        Akkuina on kaksi käytöstä poistettua n. 70 A. starttiakkua. Purin ne jääkaapilla 9.7 V. varttin päästä lepojännite oli 12.2 V. Kun käynnistin Opelin näytti hetken 9.2 A. aika pian putosi 7.5- 8.0 A. vaiheille. (Edellisellä Kadetilla näytti hetken aikaa lähes 11 A.). 2 h. 20 min. ajon jälkeen näytti  moottorin käydessä tyhjäkäynnillä ilman valoja, 3.2- 3.9 A. vaunun akussa jännite 13.6 V. ja autossa 13. 75 V. Vuorokauden levon jälkeen vaunun akussa 12.62 V. koska jääkaappi kuormalla jännite putosi, laitoin verkkolaturin apuun.
  • #2 kirjoittanut mikav 11 Jul 2011
  • Tottakai laturin antama virta ratkaisee ja johtojen poikkipinta ala rajoittaa.
    Yleissääntönä 1,5 neliötä on 10 A, ja 2,5 on 16 A, Helppo tönärillä mitata halkaisija.Sen jakaa kahdella ja kertoo itsellään ja sit piillä ni vot.Joten, jos 2 kpl70 Ah akkuja rinnakkain ja esim. 1,5 neliön piuhalla kytkettyinä 10 A lataus häviöineen on toimivilla akuilla 14 h X 1,5 =21 h.
  • #3 kirjoittanut Yrjö 20 Sep 2013
  •       Aihe ilmeisesti kuuluu sarjaan ”ei vois vähempää kiinnostaa”. Jatkampa nyt kuitenkin?
      Männä viikolla olimme puolukka reissussa, Kolme yötä ja marjan perkaus pölynimuri teki sopivasti tilaa akkuihin, tosin ei tarvinnut Opelia käytellä, kuten viime vuonna.
      Käynnistyksen jälkeen näytti 14 A.( viime vuonna 16 A.) pian tippui 10 A. . Puolentoista tunnin ajon jälkeen putosi 8 A. .
       Kesällä mittailin jännitehäviötä laturilta akuille n. 11 A. kuormalla. Miinus oli jotain n. 0.2 V., plussa oli reilut 1 V.
      En silloin alkanut tutkimaan asiaa tarkemmin. Onhan – aisaa ja rasiota lukuunottamata rungoissa ja aisankin osuudella kolmella piuhalla. Kun + on vain 6 neliösella ja aisan kohdalla kahdella piuhalla.
      Ehkä joskus innostun paikallistamaan suurimman jännitehäviö kohdan?
  • #4 kirjoittanut iso-juuso 20 Sep 2013
  • Toki aihe kiinnostaa. Ja lataantuuhan meilläkin vaunun akku autosta.

    Vaan on sellainen tilanne, että meidän käyttötavoillamme ei akun riittävyys itseasiassa ole ollut missään vaiheessa murhe; kesäaikaan vaunun akulla pärjää mukavasti vähintään viikon päivät, eikä talvisaikaankaan ole vielä akun riittävyys tullut reissulla vastaan.

    Ei ole siis ollut käytännön tarvetta mitata ja maksimoida latausvirtoja, kun olemassaoleva riittää vallan mainiosti!

    Suuria kuluttajia, kuten marjaimuria (tai kahvimattia, tai mikroa, tai muutakaan vastaavaa) meillä ei ole. Uskoisin, että jos sellaiselle laitteelle tarve ilmenisi, käyttäisin sitä autosta, auton moottorin käydessä.
  • #5 kirjoittanut Ossi66 20 Sep 2013
  • Samoilla linjoilla olen iso-juuson kanssa, aihe kiinnostaa ja suurella mielenkiinnolla olen kaikki kirjoittamasi lukenut (myös Infossa), mutta kun homma on noin tyhjentävästi selvä ja mitään ongelmaa ei ole olemassa, miksi sotkea hyvää ketjua turhilla viesteillä Thumb
  • #6 kirjoittanut mjo33400 20 Sep 2013
  • Ei minun mielestä tuossa lataustoiminnassa mitään outoa ole, noinhan sen pitää mennäkkin. Kun vertasit viimevuoden 16 Ampeeriin niin et kuitenkaan mitannut akun napajännitettä, että oliko sama kuin tänä vuonna, oletan ettei ollut. Akun napajännitteen noustessa virta pienenee oli kaapeli kuin paksu vaan.
  • #7 kirjoittanut Yrjö 20 Sep 2013
  •   Ilmeisesti viime vuonna akkut olivat tyhjemmät, koska jouduin käyttelemään, jotta invertteri antoi tarpeeksi virtaa.
      Tuo plussa puolen jännitehäviö hiukan askarruttaa, ehkäpä joskus paikallistan sen??
      Tapani mukaan kerron muillekin, sikäli jos aihetta huomaan!
      Ehkäpäpä  "mjo33400" voisi pistää sen kytkentäkuvan suoraan laturilta, joka oli joskus infon puolella. Oiskohan esim. linkkikirjastosa oma osio sähkökaavioille? Ei ainakaan minun taidolla löytynyt.
      Minä kun en uudempien autojen sähköistä tiedä mitään, niin sopisiko tämä kytkentä suoraan laturille myös niihin. Tosin menee parikymmentä vuotta siihen kun meillä on nykyisen tekniikan auto?
  • #8 kirjoittanut mjo33400 20 Sep 2013
  • Tässähän tämä. Ei vaikuta mitenkään väyläohjaukseen.
  • #9 kirjoittanut Yrjö 20 Sep 2013
  •    Muistaakseni vanhemmassa kuvassa oli suoraan laturilta releelle? Niin ainakin tein, jää jännitehäviö laturilta akulle pois.
  • #10 kirjoittanut mjo33400 21 Sep 2013
  •    Muistaakseni vanhemmassa kuvassa oli suoraan laturilta releelle? Niin ainakin tein, jää jännitehäviö laturilta akulle pois.

    Ei ole ollut niin.
  • #11 kirjoittanut Rölli 21 Sep 2013
  •    Muistaakseni vanhemmassa kuvassa oli suoraan laturilta releelle? Niin ainakin tein, jää jännitehäviö laturilta akulle pois.
    monessa kulkimessa kannaataakin juurikin tehdä näin.
  • #12 kirjoittanut Yrjö 27 Aug 2014
  •    
       Kesällä mittailin jännitehäviötä laturilta akuille n. 11 A. kuormalla. Miinus oli jotain n. 0.2 V., plussa oli reilut 1 V.
       Keväällä juottelin tinalla johdot suoraan sulakerasiaan, + puolella mittasin jännitehäviöksi n. 0.9 V.
      Nurkassa on myös oikeaa 13- piuhaa, ehkä saan sen joskus kiinnikin, ja juottelen johdot auton sulakerasialle katsotaan sitten jännitehäviö?
      Vaunun päässä oli kaksi 10 A. sulaketta rinnan. olivat palaneet jossain vaiheessa, laitoin 15 A., nyt kestäneet.
  • #13 kirjoittanut Ossi66 27 Aug 2014
  •   Vaunun päässä oli kaksi 10 A. sulaketta rinnan. olivat palaneet jossain vaiheessa, laitoin 15 A., nyt kestäneet.

    Mitäs järkee tuossa on?  Sinulla on nyt ensin 30A sulake ja jos toisessa on vaikka hapettumaa tai kosketushäiriöö sinulla onkin vain 15A sulake... Jos virta polttaa toisen sulakkeen, toinenkin kärähtää välittömästi, mutta virran pitää alkutilanteessa olla reilusti yli 30A - kestääkö eristeet sulamatta sen virran?

    Jos sinulla on siellä 2.5 neliöinen johdotus, rinnan olevat sulakkeet saa olla maksimissaan 10A sulakkeita, jolloin reilulla parillakymmenellä amppeerilla molemmat kärähtää saman sekunnin sisään.
  • #14 kirjoittanut Yrjö 27 Aug 2014
  • Mitäs järkee tuossa on?  Sinulla on nyt ensin 30A sulake ja jos toisessa on vaikka hapettumaa tai kosketushäiriöö sinulla onkin vain 15A sulake.

    Jos sinulla on siellä 2.5 neliöinen johdotus, rinnan olevat sulakkeet saa olla maksimissaan 10A sulakkeita

          Minä kun en noista  sähköhommista mittään tiiä. 
      Ajattelin ettei ahista niin virran kulkua kun on kaksi tietä samaan suuntaan. Uusi rasia tuolla penkin alla ei toivottavasti hapetu minun aikanani. 
      Johdotuksen on tarkoitus olla 6 mm2 paitsi pistotulpalta pari kolme metriä 2* 2.5 mm2, olen näet kytkenyt molemmat piuhat akun lataukseen, jääkaappia kun emme yleensä käytä 12 V..


  • #15 kirjoittanut Ossi66 28 Aug 2014
  •       Minä kun en noista  sähköhommista mittään tiiä. 
      Ajattelin ettei ahista niin virran kulkua kun on kaksi tietä samaan suuntaan. Uusi rasia tuolla penkin alla ei toivottavasti hapetu minun aikanani. 
      Johdotuksen on tarkoitus olla 6 mm2 paitsi pistotulpalta pari kolme metriä 2* 2.5 mm2, olen näet kytkenyt molemmat piuhat akun lataukseen, jääkaappia kun emme yleensä käytä 12 V..

    Eikös se sulake ole siellä johdon suojana, joten sen 2.5 neliöisen mukaan se pitää suojata. Molemmille tietysti oma sulake.

    Jos tuo liitos on pääosan matkaa 6 neliöistä ja vaunun kaapelin matkan 2*2.5 neliöö, minusta pitää ottaa huomioon se että jossain tapauksessa toisessa on kosketushäiriö ja se kaikki (oikosulku)virta ahdetaan yhden 2.5 neliöisen läpi.

    Eli jokainen johto suojataan yhdellä sulakkeella - ei siis rinnakkaisia sulakkeita samassa johdossa. Jos johdotus on osan matkaa kahdella johdolla, kannataa ne omat sulakkeet asentaa siihen paikkaan, jossa ne yhdistyy.
Sivuja:
Toiminto