Sivuja:
Toiminto
  • #1 kirjoittanut SaerX 10 Jul 2014
  • Heissan vaan kaikille.

    Nyt, kun tuolla projektipurkissa alkaa olemaan jo jokunen neliö uutta ainesta pitkin seiniä ja oven karmipuutkin jopa kiinnitettynä, pitää kysellä jo vähän etukäteen tuosta lämmittämisestä jotakin. Tekniikka kun on tältä osin aika lailla outoa allekirjoittaneelle, mutta suunnitelmia on, lienee viisaampien päiden avulla mahdollista välttää noita ongelmakohtia.

    Lämpölähteenä on siis vanha Primus, josta viedään nestekierrolla lämpö sitten mihin viedäänkään, kuten päätetään viedä. Alkuperäisessä ratkaisussa oli ympäri vaunua kiertävät patterit, mutta harras toive olisi korvata se lattialämmityksellä siten, että pääosa putkista olisi keskikäytävällä (missä lämmön myös tuntee jalkapohjien alla kätevästi ja josta se pääsee nousemaan ja leviämään järkevästi) ja 1-2 vetoa olisi reunoilla pitämässä niitä alueita ainakin vähän kuivempana + kierrättämässä ilmaa noiden luonnostaan heikommin tuulettuvien alueiden läpi.

    Minkälainen rakenne olisi suositeltava, kun tehdään lattialämmitys? Folioitua uretaanilevyä alla, ettei hukata ihan niin paljon watteja alustaharakoille? Minkälainen pinta putkien päälle? Laminaattia vaiko muovimattoa (kumpi tahansa käy, muovimatto ehkä ennemmin)?

    Onko em. suunnitelma millään muotoa järkevä tai järjetön? Noita pattereita en ainakaan haluaisi kierrättää..

    Villissä päässä kehittyi myös sellainen revisio tästä ajatuksesta, notta entäpä jos vaunussa olisi vain yhdessä kohden Primuksen ruokkima "syyläri" ja puhallin, joka hönkisi lämmintä kuin yksi lämpöpatteri. Onko tämäntyylisiä ratkaisuja kenelläkään käytössä?

    Toki, maasähkön ollessa tarjolla olisi lämmitys sitten hoidettu sähköpatruunalla (eikös tämä asenneta ihan samaan nestekiertolinjaan matkan varrelle?), mutta kaasulämmitys olisi reissussa hyvä olla riittävällä tasolla (tarkoitus on kokeilla vaunua myös talviolosuhteissa). Onko patruunan osalta suosituksia?

    Mutta sellaisia ajatuksia äkkiseltään kommentoitavaksi teille.


    -Sale
  • #2 kirjoittanut K.E.V 10 Jul 2014
  • Ihan mutuna , laittaisin ne patterit + lattialämmön. Saadakseen sen kopin kohtuuajalla lämpimäksi pelkällä lattialämmityksellä voisi jalkapohjia kuumottaa.
    Tuon puhallinjutun unohtaisin kokonaan  ;D
  • #3 kirjoittanut Rölli 10 Jul 2014
  • Kyllä oon vahvasti sitämieltä, jotta säilytä alkuperäinen patteristo ja jos jollain kohtaa seinillä ei alun perin ollut niin lisää sinne, sitten lattia lämmitys jossa ei välttämättä kierrä aivan yhtä kuumavesi kuin pattereissa.
    ite tekisin lattia kierron omalla pumpulla ja sekottajalla mahdollisen lämminvesivaraajan kierron  yhteydestä..
    tommonen koppi tuhlaa ilmanvaihdon ja "huonon" eristyksen vuoksi niin paljon energiaa että se vähänen lattia pitäisi olla varmaan lähempänä kuutta kymmentä astetta jott siell sisällä tarkenis pakkasella..
    omassa kotterossa kun lisäsin lattia lämmityksen ni lämpötila autossa tasoittui erittäin paljon ja termostaatia sai kääntää pari astetta pienemmälle kun varpaiden alla oli se mukava reiluparikyt astetta..
    käy lue autoprojekteista shevyhuussin tuunausta :D
  • #4 kirjoittanut K.E.V 10 Jul 2014
  • Eikös sen lattiakierron voi toteuttaa ihan shunttiventtiilillä .
    Tuo oma pumppu on LMC:ssä ja joku juuri kertoi (täällä .orgissa) huonosta toimivuudesta sen kanssa.

    Edit: TÄSSÄ SE ONGELMATAPAUS http://karavaanari.org/index.php/topic,11218.0.html
  • #5 kirjoittanut pamaus 10 Jul 2014
  • Täytyy ottaa kv;ltä vastausmallia. Ei minun Lmc;ssä.

    Mutta kysyjälle. Lmc;ssä on toteuttu lattialämmitys siten että lattialämmitykselle on oma pumppu mikä on säädetty termostaatilla että lämpö lattiassa ei nouse liian korkeaksi. Pumpulla on oma kytkin. Aivan kätevä. Pitkässä vaunussa jossa on paljon vesikiertoputkia seinissä ja lattiassa ei ole yhtään pahitteeksi toinen pumppu.
    Sent from my RM-937_eu_finland_202 using Tapatalk
  • #6 kirjoittanut pamaus 10 Jul 2014
  • Kyllä oon vahvasti sitämieltä, jotta säilytä alkuperäinen patteristo ja jos jollain kohtaa seinillä ei alun perin ollut niin lisää sinne, sitten lattia lämmitys jossa ei välttämättä kierrä aivan yhtä kuumavesi kuin pattereissa.
    ite tekisin lattia kierron omalla pumpulla ja sekottajalla mahdollisen lämminvesivaraajan kierron  yhteydestä..


    Periaatteessa lmc;ssä näin Se on toteutettu sillä erolla että termostatti ohjaa lattialämmön lämpötilaa
  • #7 kirjoittanut jorma 10 Jul 2014
  • Alkuperäiseen kysymykseen on ihan selkeä näkemys ja osin kokemustakin. Laitat vesikiertoiset ripapatterit seinille kuten ovat alunperin olleet, tietenkin hiukan tehostaen. Lattialämmityksen toteutat sähkömatolla, ja muovimattoa päälle. Vaunua on vaikea ns. matalalämmöllä lattian kautta saada lämpöiseksi, se on vain ns. pikku lisä ja helpoin toteuttaa sähköllä tässä tapauksessa. Tehdastekoiset ensiasennukset eri juttuja.
    Eikä myöskään syylärin kautta puhalluksia, ne ovat työmaaparakkiin tarkoitettuja lisälämmittimiä. :laugh:
  • #8 kirjoittanut Vaeltaja 12 Jul 2014
  • Vaunun alkuperäinen lämmitysputkisto kannattaa jättää paikoilleen. Sopiviin paikkoihin voi lisätä ripapattereita. 1m ripapatteria antaa 400W lämmitystehoa. Vaunuissa ei ole lattialämmitystä, vaan lattian lämmitys.
    Nestekiertoinen lattian lämmitys voidaan toteuttaa vaikka upottamalla keskilattiaan ja pöytien alle harva kupariputkisto. Jonka päälle laitetaan 2mm paksu alumiinilevy tasaaman lämön levittäytyminen tarkoitetulle alueelle. Alumiinilevyn päälle liimataan muovimatto.

    Helpoin ja edullisin tapa saada lattian lämmitys on sähköisen lämmitysfolion laittaminen suoraan lattian päälle. Folion päälle irtomatto, ei kumipohjainen. http://monitampere.fi/lampomatto.php
    Lämpömaton ainut huono puoli on, että se vaatii toimiakseen (tolppa)sähköä.

  • #9 kirjoittanut SaerX 15 Jul 2014
  • No, pentele. Ja kun minä niin halusin eroon noista hemmetin pattereista. Voi olla, että tulee asennettua sitten vain ne, eikä lattian sisään mitään sen kummempaa.

    Onko todellakin niin, ettei nestekierrolle pattereilla ole järkeviä kaasutoimisia vaihtoehtoja?


    -Sale
  • #10 kirjoittanut K.E.V 15 Jul 2014
  • Kuten kuulit,ei järkevää.
  • #11 kirjoittanut 88k5 15 Jul 2014
  • No, pentele. Ja kun minä niin halusin eroon noista hemmetin pattereista. Voi olla, että tulee asennettua sitten vain ne, eikä lattian sisään mitään sen kummempaa.

    Onko todellakin niin, ettei nestekierrolle ole järkeviä kaasutoimisia vaihtoehtoja?

    -Sale
    On toki Trumalla toteutettu ilmalämmitys, mutta jos kyse keskuslämmityksestä, ei siinäkää eroon (ilma)putkista pääse. M-autoista suurimmassa osassa on juuri ilmalämmitys.
    Pistelämmittimenä niitä myös on, mutta onhan talvella holakka  ;)
  • #12 kirjoittanut jus66si 15 Jul 2014
  • Tuosta jääkaappituuletin osiosta tuli mieleen, että jos lämpöä voidaan ulostaa tietokone puhaltimella, niin voishan sitä tehostaa lämpiman ilman liikkuuvuutta laittamalla siihen ripapatteriin pari pientä tietokoneflektiä. Virrankulutus olisi pientä ja nimenomaan nopeuttaisi lämpimän ilman nousua ripapatterista. Sitähän on ihan helppo kokeilla esim akkuporakoneen akkuun liitetyllä flektillä ensin, jo paikoillaan olevaan ripapatteriin ja siitä kehitellä sitten kiinnitykset ym systeemit jos havaitsee toimivaksi yhdistelmäksi.

    JK. Tuossahan onkin näemmä jo ihan valmiita paketteja olemassa ::)  Thumb. Siitä ideoimaan.

    http://www.sarkacaravan.fi/index.php?p=1_50_Vesikeskusjarjestelman-asennustarvikkeet
  • #13 kirjoittanut K.E.V 15 Jul 2014
  • Mikäli ilmankierrolla ei mitään esteitä niin nuo puhaltimet ihan tarpeettomia. Tarpeeksi patterimetrejä vaan suhteutettuna vaunun kokoon.
  • #14 kirjoittanut retkeilijä 15 Jul 2014
  •   ^
    Ilmankierrolle on normaalisti paljonkin esteitä kuten lattiakaapit ja sohvien aluset. Jos haluaa tasaista lämpöä vaunuun ilma pitää kierrättää putkissa tai vesipattereita sijoittaa niihin kuten yleensä asuntovaunuissa.
  • #15 kirjoittanut K.E.V 15 Jul 2014
  • Kyllä mulla on ilmasolat niin kaappien kuin sänkyjen jne takana , nätisti lämpö nousee sekoittuen vedottomasti huoneilmaan.
Sivuja:
Toiminto